Gå videre til innhold
Telia Norge lanserer tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)».
Telia Norge lanserer tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)».

Pressemelding -

Først i Norden med fremtidens teknologi for å digitalisere samfunnet

(Oslo, 14. desember 2016) Som første selskap i Norden lanserer Telia Norge i dag tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)». Sammen med partnere lanserer Telia samtidig – som første selskap i verden – en kommersiell løsning for Smart Landbruk basert på NB-IoT. Dette markerer starten på utrulling av et kommersielt tingenes internett i Norge.

– Med dette går startskuddet for utrullingen av en teknologi som representerer en ny industriell revolusjon. Det markerer også en milepæl på en reise hvor Telia går fra å være et rent mobilselskap til å bli et moderne teknologiselskap som skal være en digital tilrettelegger i samfunnet, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Først i Norden med å bygge det smarte samfunnet
Tingenes internett er et voksende verdensomspennende nettverk av ting der sensorer, programvare og tilkobling er innebygget. Ideen er å kunne koble alle mulige enheter på planeten sammen med hverandre gjennom internett i et fullt integrert system – det smarte oppkoblede samfunnet. Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.
– NB-IoT åpner for mange nye bruksområder, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger med partnere. Vi er den første operatøren i Norden som tar NB-IoT ut i den virkelige verden med konkrete løsninger som løser reelle behov, både i byen og på landet, sier teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Telia Norge.

Først i verden med løsning for smart landbruk
Smart landbruk-løsningen er den første i sitt slag i verden basert på NB-IoT, og er utviklet i samarbeid med det norske selskapet 7Sense. Resultatet er et system for overvåkning av vanningsanlegg som brukes i landbruket, og som gjør vanningssystemene bedre og mer presise. Vanningssprederen har påmontert sensor som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for vanningsanlegget med ulike sensorer. Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom.
– Vanningssesongen betyr mye uforutsigbarhet og konstant overvåking for bøndene. Lekkasjer og driftsstans kan få store konsekvenser. Med denne løsningen kan bonden få varsler på en app ved avvik, samt alltid ha full oversikt over fremdriften på vanningen. Vanningen kan foregå uten operatør til stede annet enn ved oppsett og flytting. Ved driftsavvik vil man allikevel kunne reagere raskt. Dermed blir bondens hverdag mer forutsigbar, sier CEO i 7Sense Products Max J. Tangen.

Se filmen om Smart Landbruk her

Norske bønder tror mobilteknologi kan gi et smartere landbruk
I en spørreundersøkelse blant 1.000 norske bønder svarer hele 86 prosent av de spurte at de tror mobilteknologi blir viktig for å skape et mer effektivt og smartere landbruk som forenkler deres hverdag som bonde.
Bonde Dag Fredrik Eftedal fra Hedrum i Vestfold er den første som tar i bruk den nye smart landbruk-løsningen. – Jeg er ikke overrasket over disse tallene. Norske bønder ligger allerede langt fremme i bruk av teknologi, og med denne løsningen tror jeg vi kan ta et langt steg inn i fremtidens smarte landbruk, sier Eftedal.

Ruller ut videre i 2017
– Først kom den industrielle revolusjon, deretter internett. Nå er vi inne i den digitale revolusjonen, sier Foss. – NB-IoT representerer en enorm mulighet for svært mange bedrifter. Telia skal være en viktig digital tilrettelegger og drivkraft for alle som vil være med på den digitale revolusjonen. Vi var først ute med 4G, 4G+ og 4,5G, og er nå først i Norden med NB-IoT. Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, og med kun små tilpasninger i vårt eksisterende, prisvinnende 4G-nett vil vi rulle ut NB-IoT videre i 2017.

Smart parkering-pilot for forflytningshemmede
Sammen med APX Systems har Telia også utviklet en pilot for smart parkering basert på NB-IoT-teknologien. Løsningen vil gjøre det enklere å finne ledig parkeringsplass via en app utviklet av APX Systems. Telia har gravd ned sensorer i bakken under parkeringsplasser ved Storo storsenter i Oslo. – Sensorene sender informasjon til appen om hvor det er ledige parkeringsplasser. På den måten slipper brukerne å kjøre rundt på jakt etter plass, men kan finne ledig parkering raskt og enkelt. Det er bra for brukerne og det er bra for miljøet, forklarer Jan Erik Evanger i APX. Løsningen er foreløpig kun lansert for reserverte plasser for forflytningshemmede, i samarbeid med Norges Handicapforbund.

Se filmen om Smart Parkering her


Fakta NB-IoT:
Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Related links

Emner


Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 1 900 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge

Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge