Gå videre til innhold
Inviterer til innsamlingsaksjon av folketrohistorier

Pressemelding -

Inviterer til innsamlingsaksjon av folketrohistorier

Hidden er et selskap som ønsker å vise norske folketrohistorier og sagn på stedene der hendelsene skal ha skjedd. I tillegg til å synliggjøre historiene gjennom animasjoner i sin app sørger Hidden også for å bevare historiene til all evig tid i verdensarkivet på Svalbard. Nå inviterer Telia til tidenes nasjonalromantiske innsamlingsaksjon i samarbeid med Hidden.

Langt oppe på ei fjellhytte i Hemsedal finner man i disse dager kontorene til Hidden, et norsk selskap med ambisjoner om å finne og forevige folkehistorier og sagn til evig tid samt tilgjengeliggjøre historiene for alle og enhver. Ambisjoner som Telia vil samarbeide med Hidden om å nå:

– Vi har mange fascinerende folketrohistorier her i Norge som skjuler seg gjemt hos enkeltindivider og som raskt går tapt om vi ikke gjør en innsats for å bevare. Historiene ligger skjult, eller «Hidden», i landskapet og blant spesielt den eldre generasjonen. Historiene har i århundrer blitt gjenfortalt fra generasjon til generasjon, men mange har gått tapt underveis. Dette gjør vi nå en innsats for å unngå, sier leder i Telia Consumer Håkon Lofthus.

Asbjørnsen og Moe anno 2019
Hidden er en app for mobiltelefoner som lar brukere oppleve historier som har ligget skjult i lang tid, på stedene der historiene en gang i tiden skal ha skjedd. I tillegg til dette har Hidden ambisjoner om å lagre historiene til evig tid, blant annet i verdensarkivet på Svalbard. Og de første historiene er allerede lagret for fremtiden å huske:

- Akkurat som Asbjørnsen og Moe gjorde det i sin tid for 180 år siden har vi satt oss mål om å oppsøke, gjenfortelle og bevare folkehistorier og sagn som er unike for oss nordmenn. I en digital hverdag hører det til at historiene skal bli digitale i vår app, men det står også sentralt at vi lagrer historiene for kommende generasjoner slik vi gjorde på Svalbards Arctic World Archive i februar, sier daglig leder i Hidden Pål Rørby


- En naturlig match
- Det er definitivt plass til mange flere historier i verdensarkivet på Svalbard. Derfor ønsker vi å gi Hidden drahjelp i det arbeidet de nå setter i gang med i håp om å unngå at flere skatter går tapt, til glede for kommende generasjoner i både inn- og utland, sier Lofthus i Telia, og legger til:

- Folketrohistorier fortelles gjerne fra ansikt til ansikt. Det innebærer en risiko for at mange historier går tapt med tiden. For Telia som Nordens største mobilselskap var et samarbeid med Hidden en naturlig match: Innsamlingen av historier foregår digitalt, og den digitale gjenfortellingen av folketrohistoriene foregår på mobiltelefonen. Med nasjonal dekning i tilnærmet hele landet er jeg sikker på at mange vil ha stor glede av Hidden sitt arbeid straks sagn, eventyr og folketrohistorier blir tilgjengelige i appen deres.

Inviterer vinnerbidrag til deponering på Svalbard
Sammen med Telia og Hidden deltok delegasjoner fra blant annet Vatikanet, nasjonalbiblioteket i Mexico og Nasjonalmuseet i Oslo på en høytidelig deponeringsseremoni i gruveanlegget på Svalbard i februar i år. Der ble de første historiene fra Hallingdal låst inne i en kontainer sammen med andre kulturskatter fra hele verden.

For Pål Rørby i Hidden var dette startskuddet for deres videre satsing, som i stor grad handler om å motta historier fra det norske folk som mange har til gode å høre om:

­– Nå oppfordrer vi alle i Norge til å sende inn sine egne historier, sier Rørby.

Blant historiene som samles inn vil det bli trukket en vinner som får bli med Telia og Hidden til Svalbard på neste deponeringsseremoni.

­– Det er definitivt plass til flere historier her, og vi gleder oss til å invitere en av bidragsyterne med på Svalbard-tur straks neste deponering står på agendaen, sier Lofthus i Telia.


Les mer og delta i konkurransen:Telia.no/Hidden

--

Om innsamlingsaksjonen:
Akkurat som Asbjørnsen og Moe gjorde det i sin tid for 180 år siden, samler Telia og Hidden nå inn folketrohistorier og sagn. Historiene blir fortalt og vist med illustrasjoner i Hidden-appen. Noen av dem levendegjøres også med datagrafikk (AR), slik at man kan oppleve historiene på plassene der de skjedde ­via mobilen.

Samtidig skal historiene sikres for fremtidige generasjoner. Lagringen foregår dypt inne i en av de tidligere kullgruvene på Svalbard, hvor verdensarkivet Arctic World Archive er plassert. Permafrost året rundt, tørr luft og lavt oksygeninnholdet gjør forholdene i kullgruvene optimale for å lagre data i opptil 2000 år frem i tid.

Om Hidden:
Hidden er en app for mobiltelefoner som man ta i bruk ute på tur for å oppleve historier som har ligget skjult (Hidden) i lang tid. Appen fungerer ved at man kan se et kart over hvor det finnes historier og videre få informasjon om det som skal fortelles før man legger ut på tur.

Når man kommer frem til stedet hvor historien fant sted, vil man kunne lese hele historien. Noen steder vil man også kunne oppleve hva som faktisk skjedde. Dette animeres ved hjelp av AR-teknologi. Animasjonene kan for eksempelv være av to troll som sloss i en myr, en drage som flyr over himmelen eller en sjøorm som bukter seg i vannet.

Bak selskapet Hidden står to trollinteresserte gründere: Pål Rørby i Hemsedal og Øyvind Steensen i Oslo.Hidden har hovedkontor i Hemsedal (deep in the mountains of Norway)

App-en lanseres juni 2019. 

Emner


--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 2 200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største telekomselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Pressekontakt

Pressetelefon

Pressetelefon

Pressekontakt +47 465 00 000
Daniel Barhom

Daniel Barhom

Pressekontakt Informasjonssjef +47 476 23 517
Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Pressekontakt Informasjonssjef +47 975 19 420

Relatert materiale