Gå videre til innhold
Telias beste råd hvis du får oppringning fra et ukjent utenlandsk nummer er å ikke ringe tilbake.
Telias beste råd hvis du får oppringning fra et ukjent utenlandsk nummer er å ikke ringe tilbake.

Pressemelding -

Råd mot telefonsvindel: ikke ring tilbake!

Telefonsvindel er et stadig tilbakevendende problem, og i det siste har det vært en ny bølge svindelforsøk. Telias råd hvis noen ringer deg fra et ukjent utenlandsk nummer er å la være å svare og hvertfall ikke ringe tilbake.

– Mange av våre kunder opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring, forteller Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge. – Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart.

Norske kunder blir stadig mer bevisste disse svindelforsøkene, og stadig færre ringer tilbake. Samtidig blir svindlerne mer finurlige i sine svindelforsøk, og det er ikke alltid like enkelt å identifisere at numrene det ringes fra er utenlandske:

– Sist uke ble det ringt inn til norske kunder fra nummer +68814403, og dette kan se ut som en vanlig norsk nummerserie med åtte siffer. Men i dette tilfellet kom anropet fra Tuvalu, som er en øystat i Stillehavet, sier Jamne. – Man skal være ekstra forsiktig med å ringe tilbake dersom det er et ukjent nummer med et plusstegn foran, da dette betyr at det er et utenlandsk nummer som har forsøkt å ringe deg.

Overvåker og sperrer
Svindlerne plukker ut norske nummerserier og følger nummerserien fra start til slutt. Eksempelvis starter de på 470 00 001 og fortsetter med 470 00 002, 470 00 003 og så videre. I løpet av svært kort tid har de ringt opp tusenvis av kunder.

Telia overvåker denne aktiviteten, og begrenser aktivt anrop som avdekkes som wangiri. Numrene blir sperret fra å ringe inn til norske kunder samtidig som Telia sperrer for muligheten til å ringe tilbake fra Norge for å unngå at kunder blir lurt.

– Dessverre vil noen samtaler slippe gjennom i nettverket før vi kan identifisere dette som wangiri-svindel og blokkere nummeret, og vi oppfordrer derfor våre kunder til å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre. Det koster ingenting å besvare dem, men det koster mye å ringe dem tilbake. Vi oppfordrer også kundene til å blokkere slike telefonnumre etter hvert som de kommer, det gjør man enkelt i telefonens innstillinger, sier Jamne.

Et annet vanlig svindelforsøk er de som utgir seg for å ringe fra Microsoft og som gjerne forteller deg at du har virus på datamaskinen din. De etterspør personlig informasjon og ofte kortdetaljer. Her råder Telia kundene til å være kritiske: – Legg på hvis du blir mistenksom og husk at seriøse aktører aldri ringer deg proaktivt og spør om sensitiv informasjon. Alt i alt råder vi våre kunder til å være årvåkne, avslutter Jamne.

Generelle råd i forbindelse med Wangiri-anrop:

1. Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer

2. Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg

3. Gjør et nummersøk på Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer, som for eksempel telefonterror.co.no

4. De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre. På iPhone klikker du på informasjonstegnet ved siden av telefonnummeret som har ringt deg – helt nederst på skjermen trykker du «Blokker».

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 1 900 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge