Gå videre til innhold
Statssekretær i Kommunal-  og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey, åpner 5G-nettet i Oslo sammen med direktør for Telia Bedrift, Jon Christian Hillestad (t.v.) og teknologidirektør i Qvisten Animation, Andreas Martin Aanerud (t.h.). Foto: Telia
Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey, åpner 5G-nettet i Oslo sammen med direktør for Telia Bedrift, Jon Christian Hillestad (t.v.) og teknologidirektør i Qvisten Animation, Andreas Martin Aanerud (t.h.). Foto: Telia

Pressemelding -

Telia åpner 5G-nettet i Oslo

Telia Norge åpner i dag offisielt 5G-nettet i den norske hovedstaden. I store deler av Oslo kan du nå oppleve den nye og superraske 5G-teknologien. Telia jobber samtidig for fullt med å rulle ut det nasjonale 5G-nettet, og skal være først i Norge med et landsdekkende nett innen utgangen av 2023.

– Som Norges største utfordrer er det veldig gøy å endelig kunne åpne 5G-nettet for kundene våre i Oslo. Med en 5G-telefon i hånda kan du nå oppleve den grensesprengende mobilteknologien på sentrale steder som Grünerløkka, Karl Johan, Majorstua og Frogner, og flere steder og områder får tilgang fortløpende, sier administrerende direktør i Telia Norge, Stein-Erik Vellan. – Oslos innbyggerne vil med 5G fra Telia få glede av svært høye hastigheter, mye bedre kapasitet og ikke minst god dekning.

Telia åpnet 12. mai sitt 5G-nett i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo og i Trondheim i august. Siden den gang har Telia lagt ned store ressurser på å utvide den stadig økende 5G-dekningen i hovedstaden. Hittil har 240 basestasjoner i Oslo blitt oppgradert med den nyeste mobilteknologien levert av Telias samarbeidspartner Ericsson, hvor det store flertallet er basestasjoner med 5G.

– Vi synes det er veldig positivt at 5G-nettet åpnes på stadig flere steder i landet, og at det er god fart på utbyggingen blant teleoperatørene. 5G-teknologien vil gjennom nye og bedre digitale tjenester bidra til å styrke kommunene og næringslivet vårt, og sikre Norges posisjon som en av verdens mest digitaliserte nasjoner, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey. – Dette er en veldig spennende teknologi, som åpner opp for mange muligheter. 

5G-dekning i store deler av Oslo

Oslos innbyggere kan nå oppleve 5G i bydeler som Frogner, St. Hanshaugen, Sagene, Grünerløkka, Gamle Oslo, Bjerke, Alna, Grorud og Stovner. 5G-utbyggingen i hovedstaden er fortsatt pågående, og flere bydeler vil få tilgang til nettet de kommende månedene. Det jobbes samtidig med å skape en sømløs 5G-opplevelse for kundene der hvor det allerede finnes dekning i dag, slik som i sentrumskjernen.

– Oslo er en stor by, og per i dag regner vi med å ha rundt 40 prosent befolkningsdekning på 5G. Dette prosenttallet vil øke raskt i tiden fremover, og parallelt med utbyggingen jobber vi med å finteste og kvalitetssikre 5G-nettet, slik at kundene får en uovertruffen mobilopplevelse, sier Vellan.

For å få tilgang til Telias 5G-nett i Oslo trenger du et mobilabonnement fra Telia og en telefon som støtter den nye teknologien. Det finnes i dag flere 5G-telefoner på markedet, blant annet fra Huawei, Motorola, OnePlus, Samsung, Sony og Xiaomi. De fleste mobilabonnementene fra Telia har 5G inkludert.

– Vi ser at 5G-telefonene, som finnes i mange ulike prisklasser, blir stadig mer populære blant kundene våre. I dag har vi rundt 40.000 5G-telefoner i vårt nettverk, og vi forventer at både antallet telefoner og 5G-bruken vil øke fremover, spesielt i Oslo, sier Vellan.

Halve befolkningen på 5G neste år

Telia sin ambisjon er at opptil halve Norges befolkning skal ha 5G-dekning der de bor i løpet av 2021, og et nasjonalt 5G-nett vil være på plass innen utgangen av 2023.

– Våre 5G-planer er ambisiøse, og vi ligger godt i rute om å være først i Norge med et landsdekkende nett, sier Vellan. – 5G-utbyggingen skjer område for område i hele landet, og neste sted ut etter Oslo er Bergen, hvor vi vil åpne 5G-nettet i løpet av høsten.

Parallelt med 5G-utbyggingen vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge, noe som betyr at 4G-nettet, hastigheten og dekningen vil bli enda bedre.

Fakta om 5G:

  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G. Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.
  • 5G-nettverket er komplett redesign av telekoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket.
  • 5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.
  • 5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.
  • For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en telefon som støtter den nye teknologien. Følgende 5G-telefoner fungerer på Telias nett: OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus Nord, Samsung Galaxy Z Fold2 5G, Samsung Galaxy Z Flip 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsung Galaxy Note20 5G, Samsung Galaxy A51 5G, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Sony Xperia 1 II, Sony Xperia 5 II, 5G Huawei P40, Huawei P40 Pro, Motorola Edge, Motorola Edge+, Motorola Moto G 5G Plus, Xiaomi 10, Xiaomi 10 Pro. De fleste mobilabonnementene fra Telia har 5G inkludert.

Emner

Kategorier


Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Daniel Barhom

Daniel Barhom

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge