Pressemelding -
Telia med 5G under Arendalsuka – teknologien vil redde mange liv
Telia Norge bygger ut 5G for fullt i Norge, og har i forbindelse med årets Arendalsuke satt opp en mobil 5G-basestasjon i Arendal sentrum. Innbyggere, kunder og deltakere vil dermed få en smakebit på den nye og grensesprengende mobilteknologien som også vil redde mange liv i årene fremover.
– Vi skal være først i Norge med et landsdekkende 5G-nett innen 2023, og allerede i dag har en av fire nordmenn tilgang på 5G fra Telia der hvor de bor. Vi ser frem til å teste 5G-nettet i Arendal med kunder og samarbeidspartnere i tiden fremover, og håper samtidig de som bor og ferdes i byen får en god brukeropplevelse på det nye og raske mobilnettet, sier administrerende direktør Stein-Erik Vellan i Telia Norge.
Telia åpnet tilbake i mai 2020 sitt 5G-nett i Lillestrøm. Siden den gang har stadig flere byer og kommuner, deriblant Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø, fått tilgang til det nye 5G-nettet, som byr på høye hastigheter, mye bedre kapasitet og ikke minst god dekning.
– Dette halvåret står over 50 nye byer og kommuner i Innlandet og Viken for tur, deriblant Elverum, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer, Ringsaker, Trysil, Fredrikstad, Halden, Indre Østfold, Moss og Sarpsborg, sier Vellan. – Målet vårt er å dekke halvparten av Norges befolkning med 5G innen året er omme.
5G vil redde liv – viktig mobilteknologi for samfunnet
– 5G er samtidig mye mer enn bare høye hastigheter. Mobilteknologien vil spille en avgjørende rolle for den videre digitaliseringen av Norge, og åpner opp for nye og viktige bruksområder for både næringsliv, myndigheter og sivilsamfunnet, sier Vellan.
Allerede i dag bidrar mobilteknologien med å redde flere hundre liv i året. Med 5G-nettet vil mulighetene for å redde enda flere liv for nødetater og redningsorganisasjoner under blant annet søk og redningsaksjoner til sjøs og på land bli større. Telia samarbeider med selskapet Droneverkstedet og andre aktører for å utforske hvordan 5G-nettet ved hjelp av droner raskt og trygt kan redde liv.
– Droner er godt egnet til å raskt få oversikt over en situasjon og sende verdifull informasjon til redningsmannskaper. Egenskapene som ligger i det nye 5G-nettet, med blant annet stor kapasitet og lav forsinkelse, gjør at droner nå kan sende signaler fra varmesøkende kameraer, høyoppløselig video, og posisjonsdata i sanntid over mobilnettet til en operasjonssentral som er lokalisert langt unna, sier Felix Slettevoll, daglig leder i Droneverkstedet. – Det bidrar til raskere og mer presise redningsaksjoner der, som igjen vil kunne redde mange liv.
Et annet eksempel er uventet hjertestans som skjer utenfor sykehus, som oftest i eget hjem. Årlig rammes rundt 3 000 personer i Norge av dette, og for å overleve er det helt avgjørende å få hjertet i gang igjen så fort som mulig. Forskning fra Sverige viser at droner kan nå pasienter opp til fire ganger raskere enn ambulanse, og når droner kan frakte hjertestarter til pasienten vil det kunne bidra til å redde mange liv i fremtiden.
Videre vil 5G-nettet i fremtiden kunne skivedeles, som i praksis betyr at et eget mobilnett i det vanlige mobilnettet kan reserveres utvalgte brukere. Nødetatene kan for eksempel få et eget mobilnett som fungerer optimalt selv om man står på en fotballstadion full av mennesker som sender bilder og video og bruker kapasiteten i det vanlige mobilnettet.
– Det er litt som når ambulanse, politi og brannbiler kjører på veiene med blålysene på og andre bilister kjører inn til siden. Vi er derfor overbevist om at 5G-teknologien også vil bli svært viktig for neste generasjons nødnett, som skal benytte de kommersielle mobilnettene, sier Vellan.
Fakta om Telias 5G-utbygging:
- Telia åpnet i 2020 sitt 5G-nett i Bergen, Oslo, Trondheim og Lillestrøm.
- I løpet av første halvår 2021 har følgende byer og kommuner fått tilgang til det nye nettet:
- Viken: Asker, Bærum, Eidsvoll, Enebakk, Frogn, Gjerdrum, Nannestad, Nesodden, Nittedal, Nordre Follo, Ullensaker, Vestby, Ås og Aurskog-Høland
- Rogaland: Stavanger, Sandnes og Sola
- Vestland: Øygarden og Askøy
- Troms og Finnmark: Tromsø
- Telia har samtidig bygget ut en rekke basestasjoner med 5G over hele landet der det har vært behov for bedre dekning og mer kapasitet.
- I andre halvår av 2021 fortsetter 5G-utbyggingen i følgende byer og kommuner:
- Innlandet: Alvdal, Dovre, Eidskog, Elverum, Engerdal, Folldal, Gausdal, Gjøvik, Gran, Grue, Hamar, Kongsvinger, Lesja, Lillehammer, Lom, Løten, Nord-Fron, Nord-Odal, Os, Rendalen, Ringebu, Ringsaker, Sel, Stange, Stor-Elvdal, Sør-Odal, Trysil, Vestre Toten, Vågå, Våler, Østre Toten, Øyer, Åmot og Åsnes
- Viken: Aremark, Fredrikstad, Halden, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Lier, Lunner, Marker, Moss, Nes, Rakkestad, Ringerike, Råde, Sarpsborg og Våler
- Telia fremskynder 5G-utbyggingen i andre halvår av 2021 i følgende byer og kommuner:
- Agder: Lindesnes
- Møre og Romsdal: Averøy, Fjord, Gjemnes, Molde, Rauma, Stranda, Sykkylven og Ålesund
- Nordland: Alstahaug, Evenes, Fauske og Vega
- Rogaland: Randaberg
- Trøndelag: Frøya, Melhus, Orkland og Åfjord
- Vestfold og Telemark: Larvik og Sandefjord
- Vestland: Bjørnafjorden
Emner
Kategorier
Regions
--
Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi.
Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.
Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.
Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.
Vi er Telia. Norges største utfordrer.