Gå videre til innhold
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, adm. dir. i Telia Norge Abraham Foss og Ericssons Jenny Lindqvist, Head of Northern & Central Europe.
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, adm. dir. i Telia Norge Abraham Foss og Ericssons Jenny Lindqvist, Head of Northern & Central Europe.

Pressemelding -

Telia Norge skal bygge ut et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023

Telia Norge skal modernisere mobilnettet og bygge ut nasjonal 5G-dekning i samarbeid med Ericsson. Ambisjonen er full modernisering og et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Det nye mobilnettet vil få avgjørende betydning for den videre digitaliseringen av det norske samfunnet.

– Dette er en stor dag for alle våre kunder, Norge og for oss i Telia. Nå er vi i gang, og som den utfordreren vi er, har vi satt oss et ambisiøst mål om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Planen er å gjennomføre en siste stor 5G-test på Lillestrøm rundt årsskiftet, for deretter å starte den nasjonale utbyggingen april neste år, forteller Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

5G vil gjøre det mulig for Norge å ta de neste store skrittene på landets digitaliseringsreise og drive en bærekraftig utvikling av samfunn og bedrifter. 5G har tekniske egenskaper som åpner opp helt nye muligheter for det oppkoblede samfunnet. Det handler om tingenes internett hvor alt kobles sammen, om autonome systemer – som selvkjørende biler og roboter i industrien – og smarte system for blant annet transport, trafikk og e-helse.

– 5G vil på sikt muliggjøre innovasjon, nye økosystemer og fantastiske tjenester. For eksempel kan ambulansepersonell som kommer til et ulykkessted ha eget nett som gjør at legene på sykehuset er i sanntid på åstedet. Det er bra for nødetatene, og det er bra for pasientene. Vi gleder oss til å utforske alle mulighetene sammen med samarbeidspartnere og kunder. Kort sagt handler det om konkurransekraft. For start-ups, tech-selskaper, storselskaper, offentlig sektor og for Norge som helhet, fortsetter Foss.

Telia har valgt Ericsson som strategisk samarbeidspartner

Telia har valgt Ericsson som sin samarbeidspartner og vil modernisere hele mobilnettet i Norge samtidig som man bygger ut 5G. Ved å modernisere hele nettet vil Telia gjøre ett av verdens beste 4G-nett enda bedre. Det vil bety mye for de mange som fortsatt vil ha en telefon som støtter 4G i årene fremover.

– Etter en totalvurdering har vi valgt Ericsson til å modernisere hele vårt mobilnett. Ericsson og Telia har en lang historie sammen, og vi har hatt et strategisk samarbeid i veldig mange år i Sverige. Dette samarbeidet utvides nå til Norge, og vi gleder oss til å utvikle ny teknologi sammen i mange år fremover, sier Foss.

Arun Bansal, Senior Vice President og sjef for Europa og Latin America i Ericsson, sier: «Vårt partnerskap med Telia er en milepæl på vår 5G-reise. Som bransjeledende forstår vi de enorme fordelene som den nye generasjonen av oppkobling vil muliggjøre for Norge. Fram til i dag har Ericsson distribuert to tredjedeler av verdens kommersielle 5G-nettverk, og vi har en lang historie med felles innovasjon sammen med Telia. Vi er virkelig glade over å kunne bidra med vår 5G-ekspertise i Norge for å drive innovasjon sammen.»

Telia skal lede an i 5G-utviklingen

En viktig del av Telias samfunnsoppdrag er å bygge kritisk nasjonal infrastruktur som legger til rette for digitalisering for privatpersoner, bedrifter, offentlige virksomheter og alle samfunnssektorer. Det ansvaret tar Telia på største alvor. Telia var først i verden med å skru på 4G i Norge og Sverige, og skal i partnerskap med Ericsson lede an på innovasjon- og teknologiutviklingen av 5G.

–Vi ledet an på 4G i Norge, og vi skal fortsette å ligge i front på mobilteknologi, sier Kirke Saar, direktør for nettverk i Telia Norge. – Nordmenn og det norske samfunnet er flinke til å ta i bruk ny teknologi. Det vil gjøre at vi som nasjon kommer til å ligge helt først i løypa på 5G-utviklingen, som over tid også vil bli en viktig puslebit i massemarkedet.

Fakta om 5G:

  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.
  • Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.
  • 5G-nettverket er komplett redesign av telecoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket.
  • 5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.
  • 5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, en del av Nordens største telekomselskap. Som et moderne teknologiselskap er vi en digital tilrettelegger og navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Våre omlag 2 300 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Sammen med partnere skaper vi fremtiden til våre digitale borgere og fører verden nærmere alle kunder. Nye Telia Norge skal skape en spennende og forenklet digital hverdag samt levere innovative produkter og tjenester til hele landet på tvers av teknologier: TV, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Henning Lunde

Henning Lunde

Kommunikasjonsdirektør +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge