Gå videre til innhold
Denne sommeren er tusen jærske sauer med i verdens største NB-IoT-pilot og spores via en sporingsmodul i klaven.
Denne sommeren er tusen jærske sauer med i verdens største NB-IoT-pilot og spores via en sporingsmodul i klaven.

Pressemelding -

​Verdens største IoT-pilot: 1000 sauer blir smarte i sommer

Ved hjelp av den nye mobilteknologien Narrowband IoT (NB-IoT) skal Telia Norge og oppstartsselskapet Nortrace spore 1000 sauer på sommerbeite i Lyseheiene. Sauenes klave har en sporingsmodul som gjør at bonden kan følge med på hvordan dyrene har det og hvor de befinner seg. Sauer fra Jæren er dermed en del av verdens største NB-IoT-pilot, og både bonde og dyr kan gå en tryggere sommer i møte.

Før jul lanserte Telia Norge som første operatør i Norden den nye mobilteknologien Narrowband IoT (NB-IoT), som er spesiallaget for tingenes internett, og som kjennetegnes av bedre dekning, opptil 10-12 års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G. I sommer rulles verdens største NB-IoT-pilot ut med sporing av sauer på sommerbeite i Lyseheiene i Rogaland.
– Dette er et svært godt eksempel på hvordan ny teknologi og IoT kan være med på å dekke et reelt behov, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge. – Dette er ikke en teknologi for deg og meg, men som brukes til tingenes internett, til å få alle mulige oppkoblede ting til å snakke sammen. Sporing ved hjelp av NB-IoT er ett av de viktigste områdene innenfor IoT og 5G i fremtiden, og kan i praksis brukes på omtrent alt som flytter på seg, ikke bare dyr, men også frakt, containere og transportmidler.

Bedre dyrevelferd og trygt sommerbeite
Hver sau i piloten er utstyrt med en klave med en sporingsmodul som kommuniserer tilbake til bonden, som i sin ende kan følge sauene på et kart på sin telefon, nettbrett eller PC. Det var sauebonde Bjørn Høyland fra Jæren som etterlyste et slikt produkt. Han har mange års erfaring med sauehold og har kjent behovet på kroppen:
– Jeg har gjennom mange år testet ulike sporingssystemer for sau på utmarksbeite uten å finne noe som fungerer godt nok eller som lar seg forsvare kostnadsmessig, forteller Høyland. – Derfor kontaktet jeg Nortrace i Sandnes og utfordret dem til å lage et sporingssystem med lang batterikapasitet, pålitelig toveis kommunikasjon, og til en betydelig lavere kostnad enn systemene som selges i dag.

SE FILMEN OM SPORING AV SAUER:

Nortrace kontaktet Telia Norge, og selskapene utviklet en ny type sporingsenhet basert på NB-IoT. Telia leverer kommunikasjonsmodulene og oppgraderer mobilnettet for å støtte NB-IoT, og Nortrace har utviklet selve sporingssystemet med GPS og nettbasert brukerflate.
– Denne løsningen gir utvilsomt bedre dyrevelferd og bedre dyrehold, sier utviklingssjef Rolf Ørland i Nortrace. – Den gjør det enklere å redusere tap av saueliv fordi bonden får varsel dersom en sau ikke har beveget seg på en stund, og sitter sauen fast kan den hjelpes løs. Med NB-IoT har vi klart å få ned prisen per sporingsenhet, og det gjør det mulig for sauebøndene å spore hele flokken, og ikke bare enkeltdyr.

Løsningen gir også bedre dokumentasjon ved skade og tap, fordi det er enklere å vise hva som er skjedd. I tillegg går det raskere å lokalisere sauene ved innhenting om høsten; bonden vet akkurat hvor de er og slipper å bruke tid og ressurser på å lete.
– Både sauene og jeg går en tryggere sommer i møte, og jeg ser frem til å slippe dem ut på sommerbeite. Det blir interessant å følge med på dem og godt å vite at jeg raskere kan hjelpe hvis det skulle være noe, sier sauebonde Høyland.

Skalerbar og overførbar teknologi
Med sporing av tusen sauer regner Telia Norge med å høste verdifull erfaring av piloten: Med en så stor pilot vil vi få et godt bilde av hvordan teknologien fungerer i praksis, og hvordan den kan overføres til andre bruksområder, sier Hillestad. – NB-IoT åpner for enormt mange muligheter, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger sammen med partnere. Vi har nå en håndfull IoT-løsninger som benytter seg av NB-IoT, og det er spennende å være med på å skape konkrete løsninger som løser virkelige utfordringer, enten det er i landbruket, i byen eller på sjøen.

Produktet har fått navnet Gjeteren og forventes å bli kommersielt tilgjengelig fra høsten 2017 gjennom selskapet Norsk Landbruks Elektronikk AS.

Kontakt Norsk Landbruks Elektronikk AS: 917 10 027

Kontaktpersoner Nortrace:
Rolf Ørland - utviklingsjef: 455 10 822
Kjetil Helliesen - CEO: 415 02 106


Fakta NB-IoT
Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet. Teknologien er foreløpig under uttesting og det forventes at den blir kommersielt tilgjengelig i løpet av 2017.

Emner

Kategorier


--
Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge