Om Telia Norge AS
Følg Telia Norge

​​​Det digitaliserte øsekaret er verdens første bruk av Narrowband-IoT til sjøs

Pressemelding   •   mar 21, 2017 13:50 CET

SUB-pump er en solcelledrevet lensepumpe til småbåter som kan overvåkes fra en app på mobilen.

En norsk startup lanserer en solcelledrevet lensepumpe til småbåter som kan overvåkes fra en app på mobilen. I kombinasjon med Telias teknologi for tingenes internett blir «SUB-pump» verdens første produkt som benytter Narrowband IoT-løsning til sjøs.

Bekymring for hvordan det står til med båten i regnværet er velkjent for de fleste småbåteiere. Mange er redde for at båten skal synke, kjører langt for å sjekke at alt står bra til, og må ofte starte båtturen eller hyttehelgen med å øse båten.

– En åpen båt som ligger i en havn et stykke unna kan fort bli et stressmoment, sier Thomas Græsholt, gründer i startupselskapet Solpumpa. – En pumpe som "går av seg selv" løser et stort problem, og at den dessuten kan overvåkes fra en app gir trygghet for at den faktisk fungerer som den skal.

SUB-pump er en solcelledrevet lensepumpe for åpne småbåter. Græsholt startet utviklingen av pumpen våren 2016, og 60 prototyper er allerede solgt. Når den nå lanseres bredt er det med helt moderne teknologi innebygget. Den er tilkoblet internett via Telias nett, og har batteri, sensorer, intelligent styring, GPS og Telias nye Narrowband-IoT modul – den nye teknologien som er skreddersydd for tingenes internett og som selskapet lanserte som først i verden rett før jul.

– Dette er et svært godt eksempel på hvordan teknologi kan løse utfordringer for folk flest og gjøre livet enklere for småbåteiere, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Telia Norge. – Vår ambisjon er å være en digital tilrettelegger, og vi vil gjøre det enkelt for andre å skape verdig med digitale løsninger. Til nå har våre partnere benyttet NB-IoT-teknologien til løsninger for smart landbruk og smart parkering, og så vidt vi kjenner til er SUB-pump verdens første IoT-løsning til sjøs som baserer seg på NB-IoT. At Norge nok en gang ligger helt fremst i digitaliseringen er veldig moro.

Digitalt øsekar
– Vi kaller dette smart småbåthold, sier Græsholt. – Ikke bare vil båten lenses automatisk, og sensorer fanger opp hvis noe er galt og gir beskjed til båteier, men vi kan også hente ut mye annen spennende data fra sensorene. Kombinasjonen GPS, sensorer og internett åpner for mange tjenester, som for eksempel tyverisikring, overvåking ved utlån av båten til andre, overvåking av eksisterende utstyr som dødmannsknapp, batterier og pumper, og integrasjon med værvarsling og nødtjenester.

SUB-pump lanseres på Sjøen for alle på Lillestrøm 22. – 26. mars: – Vårt hovedmarked er småbåtmarkedet, og vi anslår at det finnes rundt en million småbåter i Norge, Sverige og Finland. Per i dag finnes det ingen lignende løsninger, og vi har stor tro på at vårt digitaliserte øsekar vil gjøre livet til båteierne enklere, tryggere og mer forutsigbart, sier Græsholt.


Fakta Narrowband-IoT:
Narrowband for Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.


Kontaktinformasjon Solpumpa: Thomas Græsholt 480 00 150 / Thor Hammer 951 99 100

Kontaktinformasjon Telia Norge: kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen,975 19 420

--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kommentarer (2)

    Hei. Hvor kommer jeg i kontakt med leverandøren av det digitale øsekaret, sub-pump?

    - Tor - 28-06-2017 10:40 CEST

    Hei Tor, og takk for din henvendelse. Du kan kontakte dem på post@solpumpa.com.

    Med vennlig hilsen Ellen

    - Ellen Scheen - 28-06-2017 12:23 CEST

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.

jQuery(document).ready(function(){ var e = jQuery('.newsroom-nav-item:last-child').clone(); e.find('a').text('Om Telia'); e.find('a').attr('href','https://telia.no/om-telia'); jQuery('.newsroom-nav-item:last-child').after(e); });