Gå videre til innhold
StalkIT og Telia Norge har inngått Norges største IoT-avtale. Einar Aaland, CPO, StalkIT, Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift og Frode Hegglund, salgssjef for IoT i Telia Norge.
StalkIT og Telia Norge har inngått Norges største IoT-avtale. Einar Aaland, CPO, StalkIT, Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift og Frode Hegglund, salgssjef for IoT i Telia Norge.

Pressemelding -

Norges største NB-IoT-kontrakt: StalkIT og Telia Norge inngår avtale

13. september gikk startskuddet for kommersialiseringen av tingenes internett i Norge. Da åpnet Telia Norge sitt landsdekkende IoT-nett. Nå er den første store kommersielle avtalen på plass med trønderbedriften StalkIT. Selskapet har kunder over hele landet, og med sin egenutviklede teknologi, som har vekket internasjonal interesse, skal de spore containere for renovasjonsbransjen. Avtalen har en ramme på inntil 100 000 oppkoblede enheter over tre år.   

På Telia Norges IoT Symposium 13. september, med statsminister Erna Solberg til stede, erklærte selskapet sitt landsdekkende IoT-nett for åpnet og klart for kommersielle kunder. Nå er første avtale i boks:

– Vi er stolte av å ha på plass en vidtspennende avtale med en gründerbedrift med store ambisjoner, sier Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift. – Det er veldig spennende at vår samarbeidspilot fra i vinter nå blir kommersiell med potensial til å gå utenfor landets grenser.

StalkIT forbedrer hverdagen for sine kunder innen renovasjon ved å tilby sporing av containere ved hjelp av GPS og mobilnettet. De opplever internasjonal etterspørsel og skal ekspandere i Skandinavia og videre i Europa med Telias globale portal for styring av oppkoblede ting.

Avtalen som nå er signert har en ramme på inntil 100 000 oppkoblede enheter over tre år.

Mobilteknologien Narrowband IoT (NB-IoT) er spesiallaget for tingenes internett, og kjennetegnes av bedre dekning, mulighet for mange års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G. Telia Norge var først i Norden med denne teknologien i desember 2016, da med en pilot for smart vanning i landbruket:

– Det samarbeidet åpnet for flere andre pilotprosjekter og partnerskap på tvers av sektorer og bransjer, som blant annet løsninger for ­smart parkering, smart gatebelysning og sporingssystem for sauer. Nå har vi oppgradert nettet med NB-IoT over hele landet, og sammen med all kunnskap og erfaring vi har høstet fra ulike samarbeid er vi svært godt rigget til å ta imot flere kunder og til å fylle rollen som digital tilrettelegger i samfunnet, sier Hillestad.

Tingenes internett i en ny fase
– Med teknologiske standarder som er blitt billige nok og en kvalitet og dekning som er blitt svært god går vi nå over i en ny fase hvor vi kan benytte IoT til å realisere, kommersialisere og automatisere helt nye tjenester og produkter, sier Einar Aaland, produktdirektør i StalkIT. – Eksempelvis kan nå et stort antall stålcontainere håndteres automatisk i alle prosesser hos våre renovasjons- og avfallsselskap. Vi har jobbet med denne bransjen i femten år allerede og kjenner utfordringene til et kjørekontor som ikke vet hva som er tilgjengelig for utleie, eller for sjåfører som ikke finner frem til containere som skal hentes. Nå er prisen for produkter og tjeneste riktig, slik at det forsvarer at våre kunder investerer i sporing og får sine containere på IoT-nettet.

StalkIT er en del av Telias partnernettverk, og sammen med utvalgte pilotkunder har de fått tilgang til NB-IoT-nettet i en tidlig fase for å drive produktutvikling og optimalisere brukervennligheten i sporingsenheten og funksjonaliteten i tjenesteskyen.

– Det eneste våre kunder trenger å gjøre nå, er å montere sporingsenheten på containeren og aktivere den, forklarer Aaland. – StalkIT sin tjeneste vil gi full oversikt over hvor containerne er og hvilken status de har, og investeringen vil gi rask avkastning fordi prosesser kan automatiseres og redusere svinn. Det kommer til å endre mange prosesser og prosedyrer i tiden fremover, og jeg mener dette markedet er overmodent. IoT er ikke lenger en hype, og utfordringen nå er hvor raskt vi klarer å produsere og hvor raskt våre kunder klarer å montere.

I gang for alvor
En av de store fordelene med NB-IoT er at teknologien er rimelig i bruk, og det gjør prisnivået for de som ønsker å benytte seg av teknologien fordelaktig. – Vi forventer et stort antall enheter i nettet, og at vi kan spre teknologien i alle typer bransjer og sektorer, sier Frode Hegglund, salgssjef for IoT for Telia i Norge. – Med høy befolkningsdekning på NB-IoT per i dag, og en oppgradering som bare fortsetter, er vi nå i gang for alvor med digitaliseringen av samfunnet.

Kontaktperson StalkIT: Einar Aaland, CPO StalkIT AS, 9163 96 86, eaa@stalkit.no

Emner


--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Pressekontakt

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Pressekontakt Informasjonssjef +47 975 19 420

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge