Gå videre til innhold
Årets Øya-festival setter mange rekorder, deriblant den raskeste arbeidsflyten på videoproduksjon fra en festival noensinne og den første kommersielle medieproduksjonen med 5G.
Årets Øya-festival setter mange rekorder, deriblant den raskeste arbeidsflyten på videoproduksjon fra en festival noensinne og den første kommersielle medieproduksjonen med 5G.

Pressemelding -

Øyafestivalen tar i bruk 5G fra Telia

Som en av verdens første tar Øyafestivalen i bruk 5G under årets festivalgjennomføring. 5G gir enorme muligheter for digitalisering og nyskaping, noe Øya og deres samarbeidspartnere Telia, Quine og Trippel-M Levende Bilder drar nytte av under produksjonen på årets festival. 

- Det er ikke til å legge skjul på at vi synes det er tøft å være først i verden til å ta i bruk ny og innovativ 5G-teknologi i produksjonen av vår festival. Dette er vi stolte av, sier Øya-sjef Tonje Kaada.

Den årlige pop- og rockefestivalen som foregår i Tøyenparken i Oslo har gjennom de siste 20 årene vokst til å bli en av Norges største og mest toneangivende festivaler. Men det er ikke bare fra scenen festivalen er toneangivende, for sammen med mobilselskapet Telia, utstyrsprodusenten Quine og produksjonsselskapet Trippel-M Levende Bilder benytter festivalen morgendagens 5G-teknologi for å levere tidenes raskeste og mest moderne videoproduksjon under årets gjennomføring.

- Skaper nye festivalopplevelser

Videokameraene sender videofilene over 5G-nettet i sanntid og gjør at redigeringsjobben kan starte umiddelbart. Dette legger til rette for at man kan få ferdig redigerte videoer klare til publisering betydelig raskere enn det som tidligere var mulig.

- Den tekniske riggen har blitt en stadig viktigere del av festivalopplevelsen. Det gjør at vi nå kan produsere ferdig videoer til bruk online, i sosiale medier eller som input til media og publikum samtidig som en konsert foregår. Dette er noe helt nytt for alle festivalarrangører som det selvsagt er gøy for oss å være først ut med, sier Øya-arrangør Kaada.

Ti ganger raskere enn et bredbånd

Telia Norge avsluttet fjoråret med å lansere verdens første 5G-kinovisning på ODEON kino i Oslo og viste i sommer frem nedlastingshastigheter på over én gigabit per sekund med en mobiltelefon i det som var den første 5G-telefonen som har vært tatt i bruk i et norsk 5G-nett. Nå setter Telia rekorder på ny, og denne gangen på festivalfronten:

- Med 5G får vi helt nye mulighetsrom for å skreddersy kommunikasjonsløsninger for spesifikke formål, som for eksempel det vi nå gjør her på Øya. 5G-nettet som benyttes i produksjonen er lynraskt, har høy kapasitet og påvirkes ikke av festivaldeltakernes mobilbruk på noe vis, i og med at vi tar i bruk helt egne frekvenser og båndbredder til 5G-signalene, sier Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift, som legger til:

- Hastighetene som vi og våre partnere tar i bruk under festivalen er over ti ganger raskere enn hastigheten folk flest har gjennom bredbånd i sine hjem. Vi ser her et godt eksempel på hvordan mobilteknologien legger til rette for en betydelig mer effektiv arbeidsprosess.

Flere verdensrekorder i én og samme produksjon

5G-festivalproduksjonen hadde ikke vært mulig uten samarbeidspartnerne som Telia og Øya har i Quine og Trippel-M Levende Bilder. Quine har utviklet både programvare og utstyr som forenkler arbeidsflyten i videoproduksjoner mens Trippel-M Levende Bilder står for oppsettet av skjermløsninger, kameraproduksjon, interaktive løsninger, innholdsproduksjon og streaming.

- Årets Øyafestival setter mange rekorder: Vi har den raskeste arbeidsflyten på videoproduksjon fra en festival noensinne og er den første kommersielle medieproduksjonen med 5G. Med verdens mest effektive løsning for kollaborativ medieproduksjon utløser vi et potensiale som til nå ikke har vært å spore innen mobilitet, samarbeid og kommunikasjon. Det vi gjør er kort fortalt å sende filer direkte fra kameraet via skytjenesten Azure og rett inn i Adobe-premiere, der det hele kan redigeres umiddelbart, sier Gunleik Groven i Quine.

Samarbeidspartner Ole-Andreas Løvland i Trippel-M Levende Bilder er ikke uenig, og er godt fornøyd med alle mulighetene som de ulike rekordene markerer starten på:

- Som en av Norges største leverandører av levende bilder har vi i Trippel-M Levende Bilder utført produksjoner i alle mulige størrelser og på alle mulige nivåer. 5G gir oss banebrytende moderne teknologi som vil endre mediebildet i verden samtidig det markerer starten på en helt ny tidsalder i produksjon av levende direkte TV-bilder til publikum, sier Ole-Andreas Løvland i Trippel-M Levende Bilder.

Om Trippel-M Levende Bilder:
Trippel-M Levende Bilder AS er en totalleverandør av nettopp levende bilder. Siden 2003 har selskapet levert kreative AV-tekniske løsninger til lokal-/riksfjernsyn, bedrifter og til eventmarkedet. Deres medarbeidere har bred erfaring innenfor skjermløsninger, konferanseavvikling, film-, tv- og videoproduksjon. I tillegg har Trippel-M Levende Bilder et bredt frilansregister med kompetansepersonell innenfor bl.a foto, redigering, EVS/VB-operatører, kamerakontroll, TOM, lyd og grafikk. Hovedkontoret deres ligger i Oslo og selskapet har som målsetning å være en foretrukken samarbeidspartner på produksjon av levende bilder.

Om Quine:
Quine AS ble stiftet høsten 2016 for å utvikle kommunikasjons- og produksjonsløsninger for medieproduksjon optimalisert for hybrid/cloud, 5G og digitaliseringsverktøy. Quine står på et forskningsfundament fra H2020-prosjektene POPART og LADIO.

Sammen med partnere i Norge, USA og Kina har Quine utviklet unikt raske, sikre og automatiserte løsninger for kommunikasjon og fil- og metadata flyt i moderne medieproduksjoner. De to første systemløsningene er optimalisert for event- og feature/drama-produksjon.

Quine er partner med Microsoft og fra våren 2019 ble Quine partner med Telia i å utvide 5G baserte løsninger for mediemarkedet. Øya produksjonen er den første som fullt ut utnytter begge disse partnerskapene.

Om Øyafestivalen:
Øyafestivalen er en årlig pop- og rockefestival som arrangeres i august i Tøyenparken i Oslo (før 2014 i Middelalderparken). Med én klubbdag og fire dager i parken presenterer festivalen over 280 artister fra inn- og utland. Siden starten i 1999, med sine 1 000 besøkende, har festivalen vokst til å bli en av Norges største festivaler med over 85 000 besøkende.

Emner


--

Vi er Telia Norge, en del av Nordens største telekomselskap. Som et moderne teknologiselskap er vi en digital tilrettelegger og navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Våre omlag 2 300 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Sammen med partnere skaper vi fremtiden til våre digitale borgere og fører verden nærmere alle kunder. Nye Telia Norge skal skape en spennende og forenklet digital hverdag samt levere innovative produkter og tjenester til hele landet på tvers av teknologier: TV, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Pressetelefon

Pressetelefon

Pressekontakt Pressetelefon til bruk for journalister +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge