Gå videre til innhold
Telia blokkerer en million svindelforsøk i uken

Pressemelding -

Telia blokkerer en million svindelforsøk i uken

Wangiri er etter hvert blitt en utbredt svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake. Nå har Telia utviklet en metode som i stor skala stanser svindlerne og beskytter kundene mot høye kostnader.

– Mange av våre kunder opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring, forteller Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge. – Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart. Selv om det er stadig færre som ringer tilbake, er det likevel utrolig irriterende med slike oppringninger, og vi vil ha en slutt på dette

Telia har utviklet en automatisert løsning som i stor skala stanser slike svindelforsøk. Når løsningen identifiserer trafikk som danner et wangiri-mønster initieres en automatisk blokkering av spesifikke numre. Løsningen sperrer trafikk både ut og inn av Norge: svindlerne kan ikke ringe hit og kundene kan heller ikke ringe tilbake. Dermed beskyttes kundene mot høye kostnader. Løsningen sperrer i snitt en million samtaler i uken.

– Vi ønsker å beskytte kundene våre, og vil gjøre det vi kan som operatør for at kundene ikke skal oppleve svindelforsøk, sier Jamne. – Løsningen vi nå har funnet er et svært godt og effektivt virkemiddel i kampen mot svindlere, og vi får mange færre klager på denne type trafikk fra kunder. Men vi vil aldri klare å stanse alt. Derfor er det viktig at folk følger med, er årvåkne og bruker sunn fornuft.

Unngå å bli lurt

  • Vær kritisk – legg på hvis du er mistenksom.
  • Forteller den som ringer deg at du har virus på datamaskinen – legg på.
  • Last aldri ned eller installer programvare hvis du blir bedt om det fra ukjente kilder.
  • Aldri gi fra deg sensitiv informasjon.
  • Husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger.
  • Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer
  • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg
  • Gjør et nummersøk på Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer, som for eksempel telefonterror.co.no
  • De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre. På iPhone klikker du på informasjonstegnet ved siden av telefonnummeret som har ringt deg – helt nederst på skjermen trykker du «Blokker».

Emner


--

Vi er Telia Norge, en del av Nordens største telekomselskap. Som et moderne teknologiselskap er vi en digital tilrettelegger og navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Våre omlag 2 300 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Sammen med partnere skaper vi fremtiden til våre digitale borgere og fører verden nærmere alle kunder. Nye Telia Norge skal skape en spennende og forenklet digital hverdag samt levere innovative produkter og tjenester til hele landet på tvers av teknologier: TV, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon.

Telia, The New Generation Telco

Pressekontakt

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 975 19 420

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge