Gå videre til innhold
Eksempel på svindelforsøk per SMS
Eksempel på svindelforsøk per SMS

Pressemelding -

Telia blokkerer tusenvis av SMS’er i minuttet: Flubot-angrepet pågår fortsatt

Et stort svindelangrep har bredt seg over Norge, og nye infiserte Android-telefoner oppdages stadig. Telia råder folk til fortsatt å være årvåkne og ikke klikke på mistenkelige lenker de får tilsendt. 850 infiserte telefoner er nå på Telias blokkeringsliste, og mandag 6. desember sperret Telia 1 million svindel-SMS.

Fra rundt 23. november har Telia sett en voldsom økning i antall kunder som er infisert av viruset Flubot – en skadelig programvare som er laget for å finne og dele personopplysninger og bankdetaljer fra mobiltelefonen din. Viruset sprer seg med rekordfart ved at en kunde med infisert telefon i løpet av kort tid sender tusenvis av SMS til andre.

– Vi jobber kontinuerlig for å forhindre svindel mot våre kunder og at våre tjenester misbrukes, og i forbindelse med det pågående angrepet blokkerer vi fortsatt flere tusen Flubot-relaterte SMS i timen i våre filtre. Mandag denne uken sperret vi 1 million SMS, forteller Øivind Kristiansen, Fraud Controller i Telia Norge.

Meldingene har gjerne norsk tekst og viser til en mottatt talemelding eller pakkeleveranse og inneholder en link. Linkene utspiller seg forskjellig på de mobile operativsystemene.

Lenker som lurer deg

– For iPhone-eiere blir du sendt til en fiktiv konkurranse hvor du kan vinne en telefon, men for å få denne må du trykke deg gjennom flere sider, oppgi personlig informasjon samt kortnummer og BankID, og betale en liten sum for å motta premien. Dette er ikke en ekte betaling og svindlerne som sitter bak plukker opp navn, kortnummer og så videre i sanntid og kan trekke deg for langt større summer, forklarer Kristiansen.

Med Android-telefon kan det være likt som for iPhone, men linken kan også sende deg til en side hvor du må laste ned en app for å spore pakken som er på vei. Det kan også være en kostnad forbundet med dette.

– Vi anbefaler sterkt ikke å laste ned apper som skulle dukke opp i forbindelse med linken, sier Kristiansen.

Infiserte numre blokkeres

Telias sikkerhetsavdeling følger situasjonen tett, og kontakter fortløpende infiserte kunder direkte via SMS:

– Vi legger infiserte telefonnumre på en blokkeringsliste hos oss, og den består nå av rundt 850 numre. Da kan de ikke sende SMS med linker og på den måten spre viruset videre. SMS uten linker går gjennom som vanlig. Kunder med Android-telefon som har lastet app fra en slik link må resette telefonen til fabrikkinnstillinger for å bli fjernet fra blokkeringslisten, og vi oppfordrer de som er usikre på om de er blitt utsatt for Flubot eller annen type svindel til å ta kontakt med vår kundeservice. Vi vil da kunne bistå med hjelp til å resette telefonen, undersøke saken og eventuelt iverksette aktuelle tiltak, sier Kristiansen.

Uvitende om SMS-utsendelser fra egen mobil

Den skadelige appen laster ned en egen SMS-app som legger seg i bakgrunnen på telefonen. Dermed er ikke «offeret» klar over de at sender ut tusenvis av SMS før de blir kontaktet av Telia eller av andre som har mottatt en Flubot SMS fra deres nummer.

– Vi hadde i sommer de samme utfordringene med Flubot som vi ser nå. Forskjellen nå er at SMS kun sendes til norske numre i motsetning til i sommer, da SMS ble sendt til blant annet Spania hvor det potensielt kunne medføre kostnader for kundene. Dette kan endre seg, sier Kristiansen.

Telia maner til forsiktighet og skepsis til det som kommer via SMS:

– Vår sterke anbefaling er å ikke trykke på linker i SMS som omhandler mottatt talebeskjed eller lignende, og ikke laste ned apper fra andre steder enn App Store for iPhone-telefoner og Google Play for Android-telefoner, sier Kristiansen. – SMS som stammer fra Flubot er et internasjonalt problem, og selv om vi sperrer tusenvis av slike meldinger daglig, vil noen kunne slippe gjennom våre filtre, fordi meldingene endrer seg hele tiden. Vær på vakt!

Emner

Kategorier


--

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Vi er Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge