Gå videre til innhold
​Telia fortsetter forberedelsen av nettet for 5G: inngår avtale med Eidsiva bredbånd

Pressemelding -

​Telia fortsetter forberedelsen av nettet for 5G: inngår avtale med Eidsiva bredbånd

Telia har inngått en fiberavtale med Eidsiva bredbånd som omfatter fiberleveranser i Hedmark, Oppland og øvre Romerike for å styrke nettkvalitet og kapasitet samt øke robustheten i Telias mobilnett i innlandet på vei mot 5G.

– Vår ambisjon er at våre kunder skal få den beste opplevelsen i vårt nett, og vi gjør det vi kan for å ruste nettet vårt for fremtidens behov, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia Norge. – Vi forbereder oss for 5G-teknologiens inntog rundt hjørnet, og et viktig steg på veien er å endre transmisjonsinfrastrukturen vår til fremtidens behov.

Byene først
Første fase av utrullingen er leveranse av mørk fiber til basestasjoner i Gjøvik, Hamar, Lillehammer, Elverum og Kongsvinger. I neste utrullingsfase vil Eidsiva bredbånd levere til øvrige områder i Hedmark, Oppland og øvre Romerike.
– Eidsiva bredbånd kjenner dette området svært godt, og har lang og solid erfaring i etablering og drift av fibernett. Det er viktig for Telia å ha et direkte og tett samarbeid med aktører som Eidsiva bredbånd, slik at langsiktige løsninger kan etableres, sier Wigum. – Vi sikrer gode tekniske og økonomiske løsninger i regionene, og med en avtale på plass for nasjonalt stamnett og aksessfiber i Oslo med Broadnet, og nå i Innlandet med Eidsiva bredbånd, er vi godt i gang med å etablere en egen fiberbasert infrastruktur for vårt mobilnett. Det sikrer utviklingen mot 5G hvor Telia etablerer full kontroll over eget nett og tjenesteproduksjon. Dette er en del av vår strategi for å redusere avhengigheten til Telenor som påpekt fra flere ulike instanser, senest i Nasjonal Transportplan 2018-2029 og i Nkoms rapport om robuste og sikre nasjonale transportnett.

Telia er i løpende dialog med flere lokale fiberoperatører i ulike deler av landet.

Regional utvikling viktig
– Fremtidens mobilnett forutsetter fiberkapasitet langt ut i nettet, og ut til i prinsippet alle basestasjoner. Med avtalen med Telia kan Eidsiva bredbånd høste avkasting av et vidtrekkende stam- og aksessnett i Innlandet, og avtalen vil bidra til ytterligere utbygging av fibernett i spredtbygde områder, sier Trond Skjellerud, administrerende direktør i Eidsiva bredbånd. – Regional utvikling er en viktig del av vårt mandat fra eierne av Eidsiva bredbånd, og en fiberavtale med Telia bidrar til et styrket mobiltilbud i vår region. Det er med ydmykhet og stolthet at vi skrider til verket med en interessant og omfangsrik leveranse.

5G-teknologien vil gjøre sitt kommersielle inntog i løpet av de neste årene, og kontroll på eget nett vil være en viktig premissgiver for en rask innføring av 5G.

Emner

Tags


--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Pressekontakt

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Pressekontakt Informasjonssjef +47 975 19 420

Relatert materiale

Relaterte nyheter