Gå videre til innhold
Telia bruker nå for første gang hydrogengass som drivstoff til et reservestrømsystem. Hydrogengass er et miljøvennlig alternativ til de dieseldrevne aggregatene.
Telia bruker nå for første gang hydrogengass som drivstoff til et reservestrømsystem. Hydrogengass er et miljøvennlig alternativ til de dieseldrevne aggregatene.

Pressemelding -

Telia sørger for grønn reservestrøm

Telia bruker nå for første gang hydrogengass som drivstoff til et reservestrømsystem. Hydrogengass er et miljøvennlig alternativ til de dieseldrevne aggregatene og skal sikre reservestrøm til basestasjoner ved lengre strømutfall.

– Telia er først i Norge med å ha denne løsningen i et mobilnett, der vi kan forsterke en basestasjon med hydrogendrevet reservestrømsystem, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Telia Norge. – I Danmark har nødnettet hatt reservekraft fra hydrogen i ti år, og også her i Norge brukes hydrogen i stadig større grad. Som et eksempel går flere busser i Oslo på hydrogengass, og sist uke åpnet en ny hydrogenstasjon for biler i Sandvika.

Bakgrunnen for pilotprosjektet er Norsk kommunikasjonsmyndighets (Nkom) utbyggingsprogram for forsterket EKOM, som innebærer styrking av infrastruktur i mobilnett med reservestrøm og -samband i alle kommuner. Det skal sørge for at folk kan bruke mobiltelefonene sine selv om strømmen blir borte over lengre tid og basestasjonene faller ut. Nkom ba teleoperatørene om forslag til mer miljøvennlige måter å drive aggregatene på enn de tradisjonelle dieseldrevne nødaggregatene. Telia foreslo en testpilot der man bruker hydrogengass som drivstoff til reservestrømsystem, og gjorde en avtale med Nkom om å installere en hydrogenbrenselcelle i Tønsberg. Anlegget er nå ferdig.

– Systemet er svært miljøvennlig ved at det ikke slipper ut miljøfarlige avgasser, og det er tilnærmet støyfritt i drift. Behovet for service er i tillegg mindre enn ved et tradisjonelt aggregat, og normal levetid for brenselscelleaggregatet er 15-20 år, sier Hillestad.

Grønt skifte innen produksjon av reservestrøm

– Vårt mål er å etablere minimum ett område i alle landets kommuner med sikring av reservestrømkapasitet i minimum tre døgn til basestasjoner for at lokal kriseledelse og den øvrige befolkningen skal ha ett sted der de kan bruke egen mobiltelefon for å gi og motta beskjeder, sier Elisabeth Aarsæther, assisterende direktør i Nkom. – Som myndighet ønsker vi å bidra til et «grønt skifte» innen produksjon av reservestrøm for basestasjoner, spesielt der disse er plassert i sårbare miljø, som natur, offentlige bygg eller boligområder.

Hvordan det virker

Hydrogencellen består av to små hytter hvor hydrogenflaskene står – disse er plassert tett inntil den eksisterende basestasjonen ved Eik i Tønsberg. Denne stasjonen gir dekning til Rådhuset i Tønsberg, som er møtestedet i kommunen. Hydrogenet leveres via rør inn til hytta stasjonen står i, hvor det er en ventil som reduserer trykket på veien. Hydrogenet blir da tilført sammen med luft i brenselcellen og sammen skaper de en reaksjon som gjør at vi får strøm. Brenselcellen er koblet opp til likeretter, og vil da ta over strømforsyningen ved nettutfall. Dette styres av controller-modulen som da er koblet opp mot Telias egne alarmer.

Emner


Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Endelig dekning ved Trollstigen: Telia bygger infrastruktur basert på grønn energi

Endelig dekning ved Trollstigen: Telia bygger infrastruktur basert på grønn energi

Telia har vunnet konkurransen om å bygge infrastruktur som skal sørge for mobildekning langs en 11 kilometer lang veistrekning ved Trollstigen. Strekningen er et hull på dekningskartet og en stor bekymring for alle som ferdes i det populære området. Stasjonen ligger i en nasjonalpark, og strømforsyningen vil derfor være basert på solceller og vindturbiner. Løsningen blir den første i Norge.

Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge, foran den hydrogendrevne reservestrømsløsningen på taket av Telias tidligere lokaler i Nydalen.

Telia med grønn reservestrøm på flere basestasjoner

Ved lengre strømutfall i Norge sørger reservestrøm på basestasjonene for at mobildekningen ikke blir borte. Nå intensiverer Telia bruken av hydrogengass som drivstoff til reservestrømmen, og leverer dermed et grønt alternativ til dagens dieseldrevne aggregater. Syv basestasjoner over hele landet skal nå forsynes med et aggregat der utslippet kun er vanndamp og varme.

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 000 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge

Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge