Gå videre til innhold
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, ordfører Jørgen Vik i nye Lillestrøm kommune og adm. dir. Stein-Erik Vellan i Telia Norge åpnet i dag offisielt Telias utbygging av 5G-nettet. Foto: Andreas Krogset Dalene
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, ordfører Jørgen Vik i nye Lillestrøm kommune og adm. dir. Stein-Erik Vellan i Telia Norge åpnet i dag offisielt Telias utbygging av 5G-nettet. Foto: Andreas Krogset Dalene

Pressemelding -

Telia starter utbyggingen av det nasjonale 5G-nettet i Lillestrøm

På en næringskonferanse i nye Lillestrøm kommune i dag gikk startskuddet for Telias utbygging av det nye 5G-nettet. Lillestrøm er valgt som det første utbyggingsområdet i Norge, og næringsliv og privatpersoner her vil være blant de første som får muligheten til å ta i bruk den nye 5G-teknologien.

– Vi er glade for å annonsere at startskuddet for utbyggingen av vårt nasjonale 5G-nett gikk i dag, og at Lillestrøm er valgt som første utbyggingsområde, sier Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge..

Det var i oktober i fjor at Telia annonserte at selskapet skal bygge et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Nye Lillestrøm kommune er først ut, og næringsliv og privatpersoner her vil være blant landets første 5G-brukere når nettet åpnes kommersielt senere i år. I mellomtiden skal de få være med å teste 5G-nettet etter hvert som det rulles ut, og i løpet av mars måned vil Telia ha oppgradert omlag 50 basestasjoner med 5G og enda bedre 4G i Lillestrøm-området.

– 5G-nettet vil få avgjørende betydning for Norges videre digitaliseringsreise, og ikke minst vil teknologien bidra til å drive en mer bærekraftig utvikling av samfunn og bedrifter, fortsetter Vellan. – Vi gleder oss til å utforske alle mulighetene sammen med samarbeidspartnere og kunder fremover.

5G viktig for konkurranseevne
Den kommersielle lanseringen av 5G-nettet skjer senere i år, når 5G-telefoner og annet utstyr blir mer tilgjengelig. I nye Lillestrøm kommune, som består av Skedsmo, Fet og Sørum, ser de frem til å ta i bruk 5G-teknologien.

– 5G vil være en viktig bidragsyter for styrke vårt næringslivs konkurranseevne, og bidra til å befeste kommunens posisjon som et digital fyrtårn, sier ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune. – Teknologien vil også hjelpe oss med å skape nye og bedre tjenester til våre innbyggere. Vi gleder oss til en spennende reise med 5G inn i fremtiden.

Telia har valgt Ericsson som sin samarbeidspartner og vil modernisere hele mobilnettet i Norge samtidig som man bygger ut 5G. Ved å modernisere hele nettet vil Telia gjøre ett av verdens beste 4G-nett enda bedre. Det vil bety mye for de mange som fortsatt vil ha en telefon som støtter 4G i årene fremover.


Fakta om 5G:

  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.
  • Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.
  • 5G-nettverket er komplett redesign av telecoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket.
  • 5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.
  • 5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, en del av Nordens største telekomselskap. Som et moderne teknologiselskap er vi en digital tilrettelegger og navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Våre omlag 2 300 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Sammen med partnere skaper vi fremtiden til våre digitale borgere og fører verden nærmere alle kunder. Nye Telia Norge skal skape en spennende og forenklet digital hverdag samt levere innovative produkter og tjenester til hele landet på tvers av teknologier: TV, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Henning Lunde

Henning Lunde

Kommunikasjonsdirektør +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge