Gå videre til innhold
Telia åpner 5G-nettet i Trondheim

Pressemelding -

Telia åpner 5G-nettet i Trondheim

Telia Norges utrulling av det nye nasjonale 5G-nettet fortsetter med full styrke, og selskapet åpner i dag det superraske nettet i Trondheim for kundene. I løpet av året utvides den stadig økende 5G-dekningen i Oslo, samtidig som nettet åpnes i Bergen. Telia skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023.

– Vi er veldig glade for å åpne 5G-nettet for kundene våre i Trondheim og håper innbyggerne får stor glede av den nye mobilteknologien. Trondheim har en spesiell plass i vårt selskaps historie, vi har flere hundre ansatte som jobber her, og mange spennende samarbeid, blant annet med NTNU, sier administrerende direktør i Telia Norge, Stein-Erik Vellan. – Det var derfor viktig for oss at Trondheim er blant de første stedene får tilgang til 5G-nettet vårt.

Telia åpnet 12. mai sitt 5G-nett i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo. Nå følger Trondheim som neste sted ut, og i byen har 40 basestasjoner blitt oppgradert med den nyeste mobilteknologien levert av Telias samarbeidspartner Ericsson.

– 5G åpner for mange nye og spennende muligheter for kommunen, næringslivet og innbyggerne. Det gjelder alt fra autonome kjøretøy og roboter, til nyskapende funksjoner og tjenester innenfor bygg og anlegg, helse og industri til helt nye mobilopplevelser. Med 5G kan vi også få løpende overvåking av offentlig infrastruktur som vann, avløp og veier, og oppdage problemer før de skjer og løse dem raskt. Dette er svært relevant og viktig for kommunen, sier ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik. – Jeg er glad for at Trondheim er tidlig ute med 5G, både fordi Trondheim skal være Norges mest teknologiske og innovative by, men også fordi våre innbyggere vil få raskere oppkobling, god dekning og svært høye hastigheter på nettet.

En helt ny mobilhverdag

Med 5G fra Telia vil innbyggerne i Trondheim oppleve en helt ny mobilhverdag. 5G-teknologien innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Det gjør at du kan surfere raskere, strømme store mengder filmer og serier og koble dine smarte produkter sammen på en ny og bedre måte.

– 5G er her nå og det kommer stadig flere 5G-telefoner på markedet i ulike prisklasser. Det er dermed ingen grunn til å vente med å ta den nye teknologien i bruk, sier Vellan.

For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en telefon som støtter den nye teknologien. Det finnes i dag flere 5G-telefoner på markedet, blant annet fra Huawei, Motorola, OnePlus, Samsung, Sony og Xiaomi. De fleste mobilabonnementene fra Telia har 5G inkludert.

Halve befolkningen på 5G neste år

Telia sin ambisjon er at opptil halve Norges befolkning skal ha 5G-dekning der hvor de bor i løpet av 2021, og et nasjonalt 5G-nett vil være på plass innen utgangen av 2023. Telia jobber nå for fullt med å utvide 5G-dekningen i Oslo, og vil samtidig åpne nettet i Bergen i løpet av året.

– Våre 5G-planer er ambisiøse, og vi ligger godt i rute om å være først i Norge med et landsdekkende nett, sier Vellan. – 5G-utbyggingen skjer område for område i hele landet, og vi håper å få med flest mulig kunder og partnere på veien til å utforske alle mulighetene som ligger i denne grensesprengende teknologien.

Parallelt med 5G-utbyggingen vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge, noe som betyr at 4G-nettet, hastigheten og dekningen vil bli enda bedre.

Fakta om 5G:

  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G. Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.
  • 5G-nettverket er komplett redesign av telekoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket.
  • 5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.
  • 5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.
  • For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en telefon som støtter den nye teknologien. Følgende 5G-telefoner fungerer på Telias nett: OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus Nord, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsung Galaxy Note20 5G, Samsung Galaxy A51 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Sony Xperia 1 II, Huawei P40 og P40 Pro, Motorola Edge og Edge+ og Xiaomi 10 og 10 Pro. De fleste mobilabonnementene fra Telia har 5G inkludert. 

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, en del av Nordens største telekomselskap. Som et moderne teknologiselskap er vi en digital tilrettelegger og navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Våre omlag 2 300 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Sammen med partnere skaper vi fremtiden til våre digitale borgere og fører verden nærmere alle kunder. Nye Telia Norge skal skape en spennende og forenklet digital hverdag samt levere innovative produkter og tjenester til hele landet på tvers av teknologier: TV, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Daniel Barhom

Daniel Barhom

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge