Gå videre til innhold
Ordfører i Lillestrøm kommune Jørgen Vik, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og adm. dir. i Telia Norge Stein-Erik Vellan åpner Telias 5G-nett i Norge. Foto: Børge Solem
Ordfører i Lillestrøm kommune Jørgen Vik, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og adm. dir. i Telia Norge Stein-Erik Vellan åpner Telias 5G-nett i Norge. Foto: Børge Solem

Pressemelding -

​Telia åpner 5G-nettet for kundene

Telia Norge åpner i dag sitt 5G-nett i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo for kundene. I løpet av 2020 utvides 5G-dekningen i Oslo, samtidig som nettet åpnes i Trondheim og Bergen. Telia skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023, og allerede i løpet av neste år er ambisjonen at opptil halve befolkningen skal ha 5G-dekning.

– Dette er en merkedag i Telias og våre kunders historie. I en tid hvor vi virkelig ser betydningen av vår digitale grunnmur for å holde samfunnshjulene i gang er vi utrolig stolte over å kunne åpne vårt 5G-nett for kundene med Lillestrøm som første sted ut. 5G byr på fantastiske muligheter og vi håper Norges befolkning får stor glede av den nye og grensesprengende mobilteknologien, sier Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge. – Vi ruller ut 5G fortløpende i norske byer og tettsteder, og skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen 2023.

– Dette handler om konkurransekraft for landet vårt. Neste generasjons mobilnett – 5G – åpner for fremtidens digitale tjenester. Dette bidrar til å sikre at norske mobilnett også i fremtiden vil være blant de beste i verden. Telia har annonsert ambisiøse utbyggingsplaner, og jeg ser frem til at utbyggingen fortsetter slik at 5G-nettet etter hvert åpner flere steder i landet. Mobilnettene er svært viktige for folk, næringsliv og offentlig sektor over hele landet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Telia har siden januar 2020 bygget ut sitt nasjonale 5G-nett i høy hastighet, og åpner nå det nye nettet i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo. På Lillestrøm har et 40-talls basestasjoner blitt oppgradert med den nyeste mobilteknologien levert av Telias samarbeidspartner Ericsson.

– Dette er en viktig dag for Lillestrøm kommune. Vi er blant de første i landet som tar i bruk den nye 5G-teknologien. Vi har et næringsliv som kan utnytte teknologien og skape nye løsninger. Også innbyggerne vil få glede av mulighetene som teknologien gir: Blant annet kan vi bruke den store kapasiteten i 5G-nettet til datainnsamling, og dermed få en mer effektiv drift innenfor kommunalteknikk. Teknologien gir også muligheter til nye velferdsteknologiløsninger. Vi går en veldig spennende tid i møte, sier ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune.

Halve befolkningen på 5G i løpet av neste år

Telia utvider i løpet av året 5G-dekningen i Oslo, samtidig som 5G-nettet åpnes i Trondheim og Bergen. Det skal investeres milliardbeløp hvert år fremover, og den videre 5G-utbyggingen vil skje område for område i hele landet. Ambisjonen er at opptil halve Norges befolkning skal ha 5G-dekning der hvor de bor i løpet av 2021, og et nasjonalt 5G-nett vil være på plass innen utgangen av 2023. Parallelt med utbyggingen vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge, noe som betyr at 4G-nettet, hastigheten og dekningen vil bli enda bedre.

– 5G vil spille en avgjørende rolle i den videre digitaliseringen av Norge og teknologien åpner opp for helt nye bruksområder for næringsliv, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv. Vi snakker om alt fra fjernstyrte og selvkjørende kjøretøy, til avanserte funksjoner og tjenester innenfor industri og helse til helt nye spillopplevelser på mobiltelefonen, sier Vellan. – Vi er samtidig opptatt av å teste 5G sammen med våre kunder og partnere, slik at vi kan få et enda bedre innblikk i alle mulighetene som finnes.

Telia har stor tro på at nye produkter og tjenester utvikles best i samarbeid med kundene. Selskapet åpner derfor en egen 5G-lab på Norges Varemesse på Lillestrøm hvor man vil invitere inn kunder og samarbeidspartnere som ønsker å komme tidlig i gang med å teste 5G og utvikle sine produkter og tjenester basert på den nye teknologien.

En helt ny mobilhverdag for kunder og samfunn

Med 5G fra Telia vil nordmenn oppleve en helt ny mobilhverdag. 5G-teknologien innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Samtidig vil 5G-nettet fra Telia være et svært energieffektivt nettverk som over tid vil bidra til mer bærekraftige løsninger for samfunnet.

– 5G gir oss muligheten til å levere enda bedre kundeopplevelser. Vi vil for eksempel tilby våre kunder vesentlig høyere datahastigheter og mye større datamengder sammenlignet med 4G, sier Vellan. – Sist, men ikke minst, ligger det et enormt potensial for et mer miljøvennlig og bærekraftig samfunn i 5G-teknologien. Både gjennom energieffektivisering, men i enda større grad når millioner av ting etter hvert kobles sammen på nettet i løsninger som blant annet kan gi oss mindre forurensning i byene og bedre vedlikehold av bygninger og veier.

For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. I første omgang er dette Samsung Galaxy S20-serien og OnePlus 8-serien som er tilgjengelige i Telias butikker eller på telia.no. Begge mobiltelefonserier vil etter en programvareoppdatering før sommeren kunne benytte det nye 5G-nettet. 5G vil samtidig være inkludert i de fleste av Telias abonnementer uten ekstra kostnad.  

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, en del av Nordens største telekomselskap. Som et moderne teknologiselskap er vi en digital tilrettelegger og navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Våre omlag 2 300 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Sammen med partnere skaper vi fremtiden til våre digitale borgere og fører verden nærmere alle kunder. Nye Telia Norge skal skape en spennende og forenklet digital hverdag samt levere innovative produkter og tjenester til hele landet på tvers av teknologier: TV, telekommunikasjon, IT og digital distribusjon.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Daniel Barhom

Daniel Barhom

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge