Gå videre til innhold
Foto: Jan Arne Wold / © Equinor
Foto: Jan Arne Wold / © Equinor

Pressemelding -

Telia med private mobilnett-løsninger til olje- og gassindustrien

Telia leverte nylig 5G til Equinor sin Njord A-plattform i forbindelse med sjøprøver hos Aker Solutions på Stord. Prosjektet er ett av flere eksempler på tjenester innenfor Telia sitt voksende forretningsområde private mobilnett («Enterprise Mobile Network»).

Equinor sin Njord A-plattform er de siste årene blitt oppgradert ved Aker Solutions sitt verft på Stord. Oppgraderingsarbeidet ble avsluttet med sjøprøver. Under disse sjøprøvene ble all datatrafikk til og fra plattformen levert via 5G-nettet fra Telia, som en spesialisert tjeneste i selskapets mobilnett – med god kapasitet til plattformen og uten konsekvenser for andre brukere.

– Vi ønsket å sjekke mulighetene for å ta i bruk ny teknologi og løsninger for å gi Njord A-plattformen en god og hensiktsmessig dataforbindelse under sjøprøvene, sier Øyvind Bie, manager innen IT og Phone management hos Aker Solutions. – 5G virket som en godt egnet teknologi og målet var at alle ansatte om bord på plattformen kunne jobbe på samme måte som når de er på land.

Telia fikk raskt oppgradert sin basestasjon på verftet til 5G og installerte industrielle 5G-modem sammen med spesialiserte antenner på Njord A-plattformen. For å sikre oppetid ble det brukt to identiske oppsett som var redundante til hverandre. Videre ble det gjennomført omfattende testing i forkant.

– Det viktigste for oss var å sikre en robust og stabil konnektivitet med god kapasitet, sier Henning Huuse, forretningsutvikler innen 5G hos Telia. – En utfordring var at sjøprøvene ble gjennomført rundt 6 kilometer fra land, noe som begrenser kapasiteten i 5G-nettet. For å løse dette måtte vi ta i bruk en kombinasjon av både lave og høyere frekvenser, samt kombinere 4G og 5G. Det var veldig gøy å se at 5G-teknologien og våre løsninger fungerte som forventet under sjøprøvene.

5G-forbindelsen på Njord A-plattformen ble av Equinor blant annet benyttet til å opprettholde forbindelse med selskapets datanett, teknisk nett, tilgang til bedriftsinterne systemer og databaser, videomøter, samhandling med land, samt fjernovervåking og konfigurering av utstyr.

– Vi har fått meget gode tilbakemeldinger på kapasiteten og stabiliteten på 5G-forbindelsen. Den har fungert svært godt underveis og har vært et viktig hjelpemiddel for de ansatte på plattformen, som har kunnet jobbe som om de var på kontoret, sier Huuse. – I løpet av noen uker ble det sendt mer enn 20 TB med data over 5G-nettet. Det hadde ikke vært mulig med satellitt-link.

Først i Norge med private mobilnett
Telia var først i Norge med å lansere private mobilnett til bedrifter, industri og offentlige virksomheter våren 2021. Siden den gang har selskapet opplevd økende etterspørsel i bedriftsmarkedet etter denne type tjenester, som kan leveres både på 4G og 5G.

– Vi leverer sikker og pålitelig konnektivitet for forretningskritiske bruksområder, og vår portefølje omfatter rene private mobilnett, hybride mobilnett, virtuelle eller skivedelte private mobilnett, samt spesialiserte tjenester i mobilnettet vårt, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge. – Markedet er voksende, og vi skal være i front her, akkurat som vi er når det kommer til utbyggingen av 5G i Norge.

Telia vil være først i Norge med et landsdekkende 5G-nett innen 2023, og allerede i dag har halvparten av befolkningen tilgang til 5G fra selskapet. Telias nye og raske 5G-nett ble nylig kåret til det mestvinnende mobilnettet i Norge innen 5G-opplevelser av mobilanalyseselskapet Opensignal, som måler faktiske brukeropplevelser i mobilnettene.*

*Opensignal Awards – Norway: 5G Experience Report December 2021, basert på uavhengig analyse av mobilmålinger registrert i perioden 1. august til 29. oktober 2021 © 2022 Opensignal Limited.

Emner

Kategorier


--

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Vi er Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Daniel Barhom

Daniel Barhom

Informasjonssjef +47 465 00 000

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge