Gå videre til innhold
2G-nettet stenges i 2025: – En historisk mobilteknologi takkes av

Pressemelding -

2G-nettet stenges i 2025: – En historisk mobilteknologi takkes av

Etter 30 år i lang og tro tjeneste pensjoneres 2G i løpet av 2025. Nedstengningen er en del av den pågående moderniseringen av mobilnettet der 2G-frekvensene blir erstattet av 4G og 5G. Resultatet er et sikrere, grønnere og mer robust mobilnett.

Med alt som skjer innen ny teknologi og et påkoblet samfunn, stilles det stadig høyere krav til et sterkt, pålitelig og raskt nett. For å møte morgendagens behov slukker Telia 2G-nettet i 2025.

– Det er en historisk mobilteknologi som skal takkes av når vi begynner nedstengningen av 2G i 2025. 2G-nettet etablerte oss som Norges største utfordrer, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.

2G-nettet, også kjent som GSM, var teknologien som veltet monopolet: I 1991 tildelte Samferdselsdepartementet det som da het NetCom GSM-lisens som Norges første private teleoperatør. NetCom utfordret dermed Telenors monopol, og 27. september 1993 åpnet 2G-nettet offisielt for drift. Etter drøye 30 år i arbeid fases teknologien ut. 5G- og 4G-nettet har bedre dekning, kapasitet og effektivitet enn 2G-nettet, noe som gjør dem bedre egnet til å møte dagens og fremtidens behov.

– All teknologi blir etter hvert gammel, og må oppgraderes eller byttes ut. Etterspørselen etter 2G-teknologi er dalende ettersom bedrifter og privatpersoner i økende grad bruker 4G eller 5G, og med en stadig økende mengde tilkoblede enheter i nettet er det helt andre behov og krav nå. For å kunne tilby nye tjenester over 5G og det oppgraderte 4G-nettet trengs det mer frekvensplass, og slukkingen av 2G-nettet vil frigjøre denne plassen, forklarer Svendsen.

Sikrere og mer bærekraftig mobilnett

De moderne nettverkene er også sikrere og mer robuste. I tillegg kan de bidra til et mer bærekraftig samfunn.

– Når vi bytter ut eldre utstyr med mer effektiv og energismart teknologi er det et riktig steg i retning av grønnere og mer bærekraftige mobilnett. De nye nettene er faktisk opptil fem ganger mer energieffektive enn de eldre, sier Svendsen.

I tillegg er de sikrere. – Mye har skjedd siden 2G-teknologien ble tatt i bruk på 90-tallet. Både talekvalitet, datahastighet samt sikkerhet i hvordan mobiltelefonene kommuniserer med mobilnettet har gitt meget store fremskritt, som igjen har gjort at hver ny «G» gir bedre kundeopplevelser og sikrere dataforbindelser, sier Svendsen.

Sjekk utstyret

Slukkingen av 2G-nettet betyr at mobiltelefoner, mobilrutere og IoT-løsninger som kommuniserer via 2G-nettet ikke lenger vil fungere. For kunder som i dag bruker utstyr som er avhengig av 2G-nettet, vil det være nødvendig å bytte til utstyr som støtter 4G eller 5G. Eksempler på løsninger som kan bli berørt av slukkingen er sentralbord, alarmanlegg, kortterminaler, trygghetstelefoner og trygghetsalarmer.

Telia stengte 3G-nettet i november 2021, uten at det ble noen negativ påvirkning på kundene. Nå følger altså 2G etter, og slukkingen vil begynne etter sommeren 2025. Informasjonsarbeidet mot kunder som sitter på mobiltelefoner som kun støtter 2G er i gang, og Telia vil også kontakte virksomheter som har utstyr som kun støtter 2G.

– Vi anbefaler bedrifter, kommuner og myndigheter å sjekke utstyret sitt allerede nå for å gjennomgå hvilken type tilkobling som brukes, og for å kunne gjøre nødvendige tiltak for å sikre videre drift, sier Svendsen.

5G er fremtiden

De siste årene har Telia Norge investert milliardsummer i modernisering av mobilnettet. Flere tusen basestasjoner har fått bedre kapasitet på 4G og helt ny 5G, og resultatet er at mer enn 90 prosent av Norges befolkning nå har tilgang til 5G der de bor og ferdes. Moderniseringsarbeidet fortsetter utover i månedene som kommer, og basestasjon for basestasjon over hele landet skal få ny og forbedret teknologi.

– 5G-nettet er perfekt tilpasset en hverdag med mye surfing, strømming og gaming, forklarer Svendsen. – Med 5G åpner det seg samtidig mange spennende muligheter på bredbåndsfronten, blant annet gjennom trådløst bredbånd hvor du kan få fiberhastigheter levert over mobilnettet. Når vi nå stenger 2G vil vi få enda bedre plass til den mest moderne teknologien.

Related links

Emner

Kategorier


--

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Vi er Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge