Gå videre til innhold
Basestasjonen ved Trollstigen har banebrytende, grønn teknologi. Foto: Eivind Bratteberg
Basestasjonen ved Trollstigen har banebrytende, grønn teknologi. Foto: Eivind Bratteberg

Pressemelding -

Telia bygger Nor5Ge: Trollstigen klar for 5G-sommer

I tide til innrykket av sommerturister på Norgesferie har Telia aktivert 5G på det som er blitt kalt verdens mest miljøvennlige basestasjon. Den er utelukkende basert på grønn energi, og drives med solceller, hydrogen og vindturbiner. 5G-teknologien tilrettelegger for mer bærekraftige løsninger, og er med på å forsterke stasjonens grønne og fremtidsrettede profil.

I fjor sørget Telia for samfunnskritisk infrastruktur ved Trollstigen med full tale- og mobildatadekning langs en 11 kilometer lang veistrekning mellom Trollstigen og Valldal. Nå har basestasjonen fått 5G:

– Basestasjonen på Trollstigen har sterk symbolverdi, da den ikke bare sørger for dekning i et område som nødetatene og andre har vært svært bekymret for, men også fordi den er et prakteksempel på hvordan vi kan finne grønne og bærekraftige løsninger når omgivelsene krever det, sier Stein Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge. – At vi nå har 5G ved Trollstigen er et viktig signal om at vi bygger 5G i hele Norge, og symboliserer også det bærekraftige aspektet ved den nye teknologien. 5G-nettet er et svært energieffektivt nettverk, og det ligger et enormt potensial for et mer miljøvennlig og bærekraftig samfunn i 5G-teknologien.

Halve befolkningen på 5G i løpet av året

Telias ambisjon er at halvparten av Norges befolkning skal ha tilgang til 5G der de bor i løpet av 2021, og selskapet vil være først i landet med et nasjonalt 5G-nett innen 2023. Telias 5G-utbygging skjer område for område i hele landet.

– Vi er svært godt i gang med utbyggingen, og har nå 5G i de største byene i Norge. Utrullingen fortsetter i høyt tempo, og vi ønsker å gi kunder også utenfor de store byene en smakebit på den nye 5G-teknologien. Det gjør oss ekstra stolte at vi nå kan tilby 5G på Trollstigen, og det i tide til turistinnrykket i sommer, sier Vellan. – Parallelt med 5G-utbyggingen moderniserer vi hele mobilnettet, noe som betyr at hastigheten og dekningen på 4G-nettet vil bli enda bedre, samtidig som kapasiteten dobles. Dermed er 5G-utbyggingen noe som kommer alle våre kunder til gode.

«Den umulige basestasjonen»

Trollstigvegen er én av Norges best besøkte turistattraksjoner. Veien er vinterstengt, men har betydelig trafikk spesielt i sommermånedene og frem til den første snøen faller. Over en mil av strekningen hadde tidligere ingen mobildekning, og dette var en stor bekymring både hos lokale myndigheter, nødetater og de som ferdes langs Trollstigvegen. Statens Vegvesen lyste derfor ut et anbud om mobildekning i området langs fylkesvei 63 fra Trollstigplatået og mot Langdalen i Møre og Romsdal, men utfordringen var å etablere en stasjon i et område hvor det er vanskelig å få tilgang til strøm og hvor man fortrinnsvis ønsker bruk av fornybar energi med nullutslipp.

– Vi tok utfordringen det var å bygge «den umulige basestasjonen» og fant helt nye og innovative løsninger som samtidig er bærekraftige, forteller Vellan. – I juni 2020 startet vi byggingen av basestasjonen, der det eneste utslippet er vanndamp. Den sto ferdig i høst, og er nå altså klar for 5G. Vi håper alle som ferdes langs denne strekningen i sommer vil ha glede av dekningen, sier Vellan.

Anlegget ved Trollstigen består av en 20 meter høy mast, en spesiallaget hytte med ett rom for radioutstyr og ett for hydrogenlagring, solceller i mast og på tak, og fire vindturbiner. Stasjonen har tre energikilder: solenergi, vindkraft og hydrogen.

Emner

Kategorier


--

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Vi er Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Endelig dekning ved Trollstigen: Telia bygger infrastruktur basert på grønn energi

Endelig dekning ved Trollstigen: Telia bygger infrastruktur basert på grønn energi

Telia har vunnet konkurransen om å bygge infrastruktur som skal sørge for mobildekning langs en 11 kilometer lang veistrekning ved Trollstigen. Strekningen er et hull på dekningskartet og en stor bekymring for alle som ferdes i det populære området. Stasjonen ligger i en nasjonalpark, og strømforsyningen vil derfor være basert på solceller og vindturbiner. Løsningen blir den første i Norge.

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 1 900 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge

Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge