Gå videre til innhold
Telia Norge og Effera inngår partnerskap for å digitalisere og effektivisere byggeplasser.
Telia Norge og Effera inngår partnerskap for å digitalisere og effektivisere byggeplasser.

Pressemelding -

​Telia og Effera med IoT-partnerskap for å digitalisere entreprenørbransjen

Entreprenørbransjen i Norge bygger viktig samfunnsinfrastruktur. Nå inngår Telia Norge og teknologiselskapet Effera partnerskap for å digitalisere og effektivisere byggeplasser. Ved hjelp av sensorer innhentes informasjon om både mennesker og maskiner som skal bidra til å skape verdi for entreprenørbransjen.

Entreprenørbransjen står overfor de samme utfordringene som mange andre industrier: de må gjøre mer for mindre. Effektiv drift av byggeplasser krever god kontroll på alt av ressurser, både de man har tilgjengelig og i hvilken grad man utnytter dem. Digitalisering kan gjøre en forskjell:
– Telia bidrar aktivt til digitalisering av mange typer bransjer, og har stor tro på et økosystem hvor vi sammen med partnere kan skape effektivitet og verdi for ulike industrier, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge. – Dette er det første partnerskapet som skal digitalisere entreprenørbransjen for alvor, og vår IoT-teknologi og Efferas digitale plattform kan bidra til enorme besparelser gjennom mer effektiv drift av byggeplasser og store prosjekter. I tillegg vil dette samarbeidet tilrettelegge for bedre sikkerhet på anleggene.

Bedre informasjonsinnhenting med IoT
Det norske selskapet Effera har utviklet den digitale plattformen Insight, et verktøy som sikrer effektiv forvaltning av mennesker og ressurser, og som mange entreprenører allerede benytter. Nå er Effera Insight integrert med Telias IoT-infrastruktur og teknologi. Integrasjonen gjør at man kan innhente mer informasjon, og denne informasjonen vil bli tilgjengelig for entreprenørene i nær sanntid. Ved at data registreres automatisk sparer personell tid på å rapportere inn mye av fremdriften i et prosjekt.

– Å ha informasjon om både mennesker og maskiner er nøkkelen til å drive et effektivt prosjekt, sier Frank Wehus, administrerende direktør i Effera. – Ta for eksempel utgangpunkt i et større veiprosjekt der det skal tas ut over 7 millioner kubikk med masse og en plan som involverer over 100 maskiner. Det vil ikke være mulig å ha en manuell oversikt på hvor mange og hvilke maskiner som befinner seg hvor til enhver tid. Tradisjonelt vil man ikke se en forsinkelse før det har gått noen uker i en slik situasjon. Med nær sanntid på bevegelsene for alle maskiner i drift, kan man daglig se hvor mange lass med masse som er flyttet og systemet vil kunne varsle dersom faktisk fremdrift ikke er i henhold til plan.

SE FILMEN OM DIGITALISERING AV BYGGEPLASSER:

Sensorer innhenter informasjon
Informasjonsinnhenting gjøres via sensorer oppkoblet til Telias IoT-infrastruktur og teknologiene Narrowband (NB-IoT) og LTE-M, som Telia Norge var først ute med i Norden. Sensorene kan brukes på nesten alt mulig, som å gi posisjon på en maskin, benytte tilkoblede RFID-sensorer for å registrere personell som befinner seg på en arbeidsplass, gi adgang til hvem som håndterer ulike maskiner og kjøretøy, foreta luftkvalitetsmålinger og kontrollere at vann strømmer gjennom rør. Tidligere løsninger har ofte vært dyre i tillegg til lite hensiktsmessige å bruke. NB-IoT og LTE-M gir mer kostnadseffektive løsninger, blant annet ved lavere enhetskostnad og økt batterilevetid. Videre vil mindre komplekse enheter gjøre at man enklere kan gjenbruke løsningene over flere prosjekter.

– I første omgang ser vi at det er de store entreprenørene som raskest vil få gevinst ved å ta i bruk løsningen, først for prosjekter isolert, men også på tvers av parallelle prosjekt. Løsningen kan benyttes for interne ressurser, men man kan også inkludere underleverandører. Vi ser dessuten at de som tradisjonelt er underleverandører ved slike prosjekter kan dra stor nytte av en slik løsning, sier Wehus.

Sikkerhet og miljø fremdeles viktigst
Selv om man ønsker å øke effektiviteten ved en byggeplass kan det ikke gå utover sikkerheten. Helt grunnleggende er det å ha kontroll på hvor mennesker oppholder seg på en byggeplass om noe skulle skje. I tillegg har man lovpålagte krav å følge, og en entreprenør må overvåke potensielle miljøutslipp. 

– Når tilkoblede sensorer kontinuerlig måler dette reduseres kostnadene sammenlignet med manuelle målinger, og i tillegg får man mye hyppigere målinger og raskere informasjon om noe skulle skje. Å kunne reagere raskt har stor betydning for å redusere omfanget ved et potensielt utslipp, sier Wehus.

Stor verdi for sluttkunden
Selv med flere løsninger som allerede benytter IoT-teknologi, er IoT fortsatt et relativt nytt område. Det er ennå ikke gått opp klare stier på hvordan man best mulig setter sammen løsninger som hurtig skaper gevinster for sluttbrukere innen IoT. Hillestad tror dette vil endre seg:

– Effera er et eksempel på en samarbeidspartner som passer oss veldig godt. De har inngående kunnskap om bransjen de jobber i, og de har en plattform som brukes av de største entreprenørene allerede. Dette sammen med god teknologiforståelse og posisjon i verdikjeden gjør samarbeidet til et godt eksempel på hvordan vi kan skape stor verdi for sluttkunden i fellesskap, sier Hillestad.


Om Effera
Effera utvikler digitale løsninger for lokale og globale virksomheter. Teknologisk har vi vår styrke innen IoT, dataanalyse, maskinlæring og big data. Vi har spesialisert oss innen bygg og anlegg, men jobber også i andre bransjer.

I Effera har vi samlet erfaring fra mer enn 300 IoT-installasjoner over hele verden, blant annet for selskaper som Schlumberger, ConocoPhillips, Statoil og Implenia. Vi har medarbeidere som er blant de fremste i Europa på IoT, og som allerede har omfattende praktisk erfaring innen et område som er nytt for mange andre.

Kontaktperson Effera: adm. dir. Frank Wehus, fw@effera.no/915 60 358


Les mer www.telia.no/effera-samarbeid

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Telia Norge lanserer tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)».

Først i Norden med fremtidens teknologi for å digitalisere samfunnet

​(Oslo, 14. desember 2016) Som første selskap i Norden lanserer Telia Norge i dag tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)». Sammen med partnere lanserer Telia samtidig – som første selskap i verden – en kommersiell løsning for Smart Landbruk basert på NB-IoT. Dette markerer starten på utrulling av et kommersielt tingenes internett i Norge.

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 1 900 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge