Gå videre til innhold
Datek Light Control og Telia har utviklet en prototype for smart utebelysning ved hjelp av den nye teknologien for tingenes internett, NB-IoT. Datek har stand under denne ukens Nordic Edge Expo, der løsningen presenteres.Foto: Marie von Krogh/Datek
Datek Light Control og Telia har utviklet en prototype for smart utebelysning ved hjelp av den nye teknologien for tingenes internett, NB-IoT. Datek har stand under denne ukens Nordic Edge Expo, der løsningen presenteres.Foto: Marie von Krogh/Datek

Pressemelding -

​Tingenes internett: smart utebelysning med Narrowband IoT

Det norske selskapet Datek Light Control har i samarbeid med Telia laget en prototype basert på Narrowband IoT som forenkler implementeringen og driften av smart utebelysning i offentlig rom. Resultatet er redusert strømforbruk, optimalisert drift der lampene selv melder fra om uregelmessigheter og skreddersydd belysning tilpasset omstendighetene – i sanntid.

Den nye mobilteknologistandarden Narrowband-IoT (NB-IoT) er spesiallaget for tingenes internett, og kjennetegnes av bedre dekning, opptil 10 års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G.

– Siden vi lanserte første pilot med NB-IoT før jul, har vi hatt stor pågang av selskaper som ønsker å ta i bruk teknologien, forteller Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet Telia Norge. – NB-IoT åpner for enormt mange muligheter, og det er spennende å være med på å skape konkrete løsninger som løser virkelige utfordringer. Vi har nå eksempler fra landbruket med smart vanning og smarte sauer, fra det maritime miljøet med smart lensepumpe, fra det urbane med smarte strømmålere og nå smart utebelysning.

Rett lys på rett sted til rett tid
Belysning i det offentlige rom er viktig for sikkerheten, men estetikk og trivsel er også sentrale faktorer.Datek Light Control leverer IoT-løsninger for smarte byer, og hjelper sine kunder å optimalisere utendørsbelysningen i gater, parker, byrom, fasader, idrettsanlegg og så videre.

– Vi har over 100 norske kommuner og alle Statens vegvesens regioner på kundelisten, men det finnes fortsatt mange veilysanlegg som ikke er intelligente både hos disse og øvrige anleggseiere, forteller Øyvind Sløgedal, CEO i Datek Light Control AS. – Vi ser at NB-IoT er én av teknologiene som kan øke penetrasjonen av intelligente veilysanlegg, og i samarbeid med Telia har vi laget en prototype som i mange tilfeller kan forenkle implementeringen av intelligente lysarmaturer. Når enkeltarmaturer nå kan snakke direkte til mobilnettet åpner det seg store muligheter.

Det antas å være 1,2 millioner veilys i Norge, som står for rundt én prosent (over én terrawatt) av det totale forbruket av elektrisk energi her til lands. Potensialet for strømsparing er stort ved å modernisere veilysene og gjøre dem intelligente, det vil si med dynamisk dimming, skru av armaturer eller deler av armaturene i perioder, skru av armaturer når det ikke er trafikk og så videre:

– Med toveis kommunikasjon mellom alle lyskilder i en by og vår skytjeneste kan man dynamisk styre lyset etter behov. Variasjon gjennom døgnet og årstidene er opplagt, men trafikkmengde og føreforhold kan også ha innvirkning på lysbehovet. Med sensorer knyttet opp i vårt system og full kontroll i sanntid kan lysnivået reguleres basert på om det er spesielle arrangementer, demonstrasjoner eller ulykker, forklarer Sløgedal.

NB-IoT-løsningen gjør det mulig å utplassere smarte armaturer nesten uten behov for prosjektering og planlegging. Når en lysarmatur settes opp i en stolpe vil den koble seg opp automatisk med Datek sin server via Telias nett, og rapportere inn sin GPS-posisjon til Dateks kartapplikasjon.

– Dette er en ekte «plug and play»-løsning for intelligent utendørsbelysning som forenkler igangkjøring for Datek, armaturleverandører, installatører og ikke minst for sluttkunder som for eksempel norske kommuner, sier Sløgedal.

Bedre for miljøet og optimalisert drift
Det reduserte CO2-utslippet man oppnår er viktig for norske kommuner, men sentralt står også optimalisert drift:

– Lamper melder selv fra dersom det er uregelmessigheter i funksjon og strømtrekk, forteller Sløgedal. – Hvor mange timer har en lyskilde brent, og når er det på tide å bytte den? Noen enkle klikk i vår web-applikasjon gir svar på disse spørsmålene, og her kan man også abonnere på systemmeldinger og alarmer, ta ut rapporter på forbruk, samt definere regelsett og lysprofiler. Nåværende status og alle historiske data på den enkelte lampe er alltid tilgjengelig, som brukes til å planlegge vedlikehold på en effektiv måte.

Telia Norge var første operatør i Norden med NB-IoT, og selskapet har som ambisjon å være en digital tilrettelegger for andre som ønsker å skape verdi med IoT.

– Med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger sammen med partnere. Smart belysning er en viktig del av smarte byer, og et skritt nærmere digitalisering av byene våre, sier Hillestad. – Vi gleder oss til å se enda flere bruksområder for denne teknologien.

Fakta Narrowband-IoT:
Narrowband for Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.


Om Datek Light Control
Datek Light Control er et datterselskap av Datek Wireless AS – en av Norges ledende leverandører av tilpassede M2M- og IoT-løsninger til bedriftsmarkedet.

Selskapet har lang erfaring med løsnings- og produktutvikling, med fornøyde kunder i mange forskjellige segmenter. Disse varierer fra flåtestyring (tog, lastebiler, busser og biler), sporing av gjenstander, sentral styring av veilys og nødlys, bakkesystemer på flyplasser, løsninger for smarte bygninger og smarthusløsninger.
Datek har jobbet med intelligente veilys i 14 år, og siden 2006 med trådløs styring av enkeltarmaturer. Selskapet har jobbet med trådløs kommunikasjon og IoT siden oppstarten av selskapet i 1997. Datek leverer til bedrifter innen privat og offentlig sektor både i Norge og i Europa.


Kontaktperson Datek Light Control: daglig leder Øyvind Sløgedal, telefon 908 95 410, epost os@datek.no

Emner

Kategorier


--

Vi er Telia Norge, den nye generasjonen telekom-selskap. Våre 1200 dyktige kollegaer møter hver dag tusenvis av kunder i verdens mest oppkoblede land. Vi er navet i det digitale økosystemet som gjør det mulig for mennesker, virksomheter og samfunn å få tilgang til alt som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Som del av Nordens største mobilselskap er vi en digital tilrettelegger som sammen med partnere skaper våre digitale borgere sin fremtid og fører verden nærmere alle kunder.

Telia, The New Generation Telco

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Telia Norge lanserer tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)».

Først i Norden med fremtidens teknologi for å digitalisere samfunnet

​(Oslo, 14. desember 2016) Som første selskap i Norden lanserer Telia Norge i dag tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)». Sammen med partnere lanserer Telia samtidig – som første selskap i verden – en kommersiell løsning for Smart Landbruk basert på NB-IoT. Dette markerer starten på utrulling av et kommersielt tingenes internett i Norge.

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 1 900 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge

Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge