Gå videre til innhold
Kvartalsrapport svindel: Telia stoppet 9 millioner svindelforsøk første kvartal

Pressemelding -

Kvartalsrapport svindel: Telia stoppet 9 millioner svindelforsøk første kvartal

I løpet av årets tre første måneder har Telia stoppet nesten ni millioner svindelforsøk rettet mot norske mobilkunder. Norge er fortsatt et yndet mål for svindlere, og rådet til publikum er å være årvåkne og heller litt for mistenksomme. Her er oversikten over hva Telia har stoppet.

Telia arbeider kontinuerlig for å stanse svindel mot kunder, og har ulike filtre og løsninger som fanger opp det aller meste. Totalt sperret selskapet i overkant av 8,6 millioner wangiri- og spoofing-anrop i løpet av januar, februar og mars.

– Selv om vi stopper et svært stort antall svindelforsøk, klarer vi ikke å fange opp alt. Derfor vil vi jevnlig advare norske mobilbrukere og råde dem til å være forsiktige, årvåkne og heller litt for mistenksomme, sier Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge. – Trendene dette kvartalet viser at wangiri og spoofing fortsatt er svært aktuelle svindelmetoder, og vi har stoppet drøye en million flere samtaler sammenlignet med siste kvartal i 2022. Vi ser en økning i wangiri-, men færre spoofing-anrop, mye takket våre gode sperrer og filtre.

Samtidig prøver kriminelle seg på stadig nye måter, og Telia har nylig avdekket en ny svindelmetode de advarer mot.

To prosent ringer tilbake

– Mobilen er med oss overalt, hele tiden, og vi regner den nærmest som en del av oss. Det er kanskje også derfor vi ikke alltid er like på vakt som vi burde være. Svindelforsøkene blander seg med vanlig, daglig kommunikasjon, og dermed har vi kanskje ikke guarden oppe på samme måte som når vi sitter foran datamaskinen, hvor svindlerne tradisjonelt har vært mer aktive, sier Kristiansen.

I november implementerte Telia sammen med de andre norske mobiloperatørene en sperre som forhindrer at utenlandske kriminelle utnytter norske numre i telefonsvindel, såkalt spoofing.

– Denne sperren har hatt en svært god effekt, og den har gjort norske numre mindre interessante for spoofing-angrep. Antallet blokkerte spoofing-anrop er gått ned sammenlignet med i fjor, men vi ser at wangiri fortsatt er et problem og på et høyere nivå enn forrige kvartal, sier Kristiansen.

– Imidlertid ser vi at stadig færre går på limpinnen, og bare to prosent ringer tilbake. Det er betydelig lavere enn det vi har sett tidligere, men vi skulle fortsatt ønske at ingen lot seg lure, sier Kristiansen.

Antall blokkerte samtaler første kvartal 2023:

Totalt 8,6 millioner samtaler, fordelt slik:

Wangiri 4,8 millioner

Spoofing 3,8 millioner

Antall blokkerte samtaler fjerde kvartal 2022:

Totalt 7,8 millioner samtaler, fordelt slik:

Wangiri 3,2 millioner

Spoofing 4,6 millioner

Topp 10 land det ringes fra – første kvartal 2023:

 1. Zambia 34 %
 2. Pakistan 15 %
 3. Afghanistan 14 %
 4. Tunisia 14 %
 5. Gambia 9 %
 6. USA 4 %
 7. Canada 3 %
 8. Uganda 3 %
 9. Vanuatu 3 %
 10. Niue 2 %

Fakta om svindelmetoder:

Spoofing
Spoofing innebærer at det originale, utenlandske telefonnummeret «viskes ut» og erstattes med et norsk nummer. Ofte vises et nummer som tilhører et kjent selskap eller en statlig aktør, og da øker sjansen for at mottaker besvarer anropet og gjør det personen i den andre enden ber om, nettopp fordi vedkommende ser ut til å ringe fra en aktør man har tillit til.

Wangiri
Wangiri er en svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake. Eldre er ekstra utsatt for denne type svindel, fordi de gjerne samvittighetsfullt ringer tilbake når de har et tapt anrop.

Telias råd for å unngå svindel:

 • Vær varsom med åpne nettverk og hva du deler når du er der
 • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg
 • Ikke klikk på lenker du har mottatt fra ukjente nummer
 • Ikke last ned apper fra andre steder enn Google Play og App Store
 • Oppgi aldri BankID-passordet ditt til noen, selv ikke politiet
 • Vær kritisk - husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger
 • Bruk et passordhvelv som både genererer kompliserte og lagrer passordene dine
 • Bruk alltid tofaktorautentisering der det er mulig
 • Benytt deg av en trygghetstjeneste som for eksempel Telia Trygg

Emner

Kategorier


--

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Vi er Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge