Gå videre til innhold
Norge på svindeltoppen gjennom hele fjoråret. – Vær fortsatt på vakt i 2023, råder Telia

Pressemelding -

Norge på svindeltoppen gjennom hele fjoråret. – Vær fortsatt på vakt i 2023, råder Telia

Nordmenn er fortsatt det heteste målet i Norden for svindlere, og over dobbelt så mange svindelsamtaler ble stoppet fra å nå norske mobilkunder i 2022 sammenlignet med året før. Det viser ferske tall fra Telia. Selskapet råder folk til å være oppmerksomme mot stadig mer profesjonelle svindlere.

Det var en kraftig økning i antall svindelforsøk mot norske mobilkunder i 2022. I 2021 stoppet Telia i underkant av 37 millioner svindelsamtaler, mens tallet for 2022 var nærmere 77 millioner. Det er dessuten markant flere svindelforsøk mot nordmenn sammenlignet med de andre nordiske landene.

– Vi ser at forskjellen tidvis er svært stor, og Norge ligger betydelig høyere på statistikken enn både Sverige og Danmark, og milevis foran Finland, forteller Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge.

Sammenlignet med Norges 77 millioner stoppet Telia nesten 29 millioner svindelsamtaler til Sverige, under ti millioner til Danmark og litt over seks millioner til Finland.

– Det er vanskelig å si akkurat hva det er som gjør at Norge er mer attraktivt for svindlerne, men god økonomi i befolkningen og en høy grad av tillit til våre medmennesker kan nok være en del av forklaringen, sier Kristiansen.

I november implementerte Telia sammen med de andre norske mobiloperatørene en sperre som forhindrer at utenlandske kriminelle utnytter norske numre i telefonsvindel. I løpet av november og desember stoppet filteret totalt 4,4 millioner svindelforsøk mot Telia-kunder.

– Selv om vi hele tiden jobber for å sikre våre kunder og forhindre og begrense svindelforsøk, vil vi aldri kunne stoppe alt, understreker Kristiansen. – Det er heldigvis ikke slik at svindlerne nødvendigvis lykkes, men de blir stadig mer utspekulerte og dyktige i sine forsøk på å lure oss. Derfor oppfordrer vi alle til å være årvåkne og skeptiske til henvendelser litt utenom det vanlige.

Telias svindelekspert råder folk til å legge på hvis de får en telefon de synes virker mistenkelig, og heller ta en kontrolltelefon til det selskapet eller den aktøren vedkommende utgir seg for å representere.

– Gi heller aldri fra deg BankID-informasjon til noen, uansett hvem som spør. Hvis du mistenker at du er utsatt for svindel, bør du sperre BankID, kontakte operatøren og banken din, samt anmelde til politiet, sier Kristiansen.

Pass på åpne nett og gjenbruk av passord

Telia råder også i 2023 kunder til å være forsiktige med åpne, gratis WiFi-nettverk og hva slags informasjon de legger igjen når de bruker disse. Åpne, trådløse nettverk har ikke passord og er heller ikke kryptert. Det betyr at informasjonen du skriver inn på ulike nettsteder ligger ute på en helt åpen kanal der svindlere kan snappe opp både passord og påloggingsinformasjon uten at du merker det. Et godt råd er å se etter hengelås-symbol til venstre i adressefeltet når du er på nett – det betyr at siden er kryptert, slik at uvedkommende ikke kan få tak opplysninger du legger inn på siden.

– Se etter den lille hengelåsen, eller bruk mobilnettet når du må dele sensitive opplysninger, råder Kristiansen.

Et annet råd er ikke å falle for fristelsen til å bruke det samme passordet flere steder. En undersøkelse Telia gjennomførte i oktober 2022 viser at mer enn halvparten av oss bruker samme passord flere steder, og det er spesielt farlig dersom en av tjenestene får et sikkerhetsbrudd.

– Da står man i fare for å bli rammet av ID-tyveri fordi kriminelle gjerne forsøker å bruke disse dataene til å logge seg inn på flere av tjenestene du bruker til daglig med den hensikt å svindle deg, sier Kristiansen.

Telias råd for å unngå svindel:

 • Vær varsom med åpne nettverk og hva du deler når du er der
 • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg
 • Ikke klikk på lenker du har mottatt fra ukjente nummer
 • Ikke last ned apper fra andre steder enn Google Play og App Store
 • Oppgi aldri BankID-koden din til noen, selv ikke politiet
 • Vær kritisk - husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger
 • Kontakt banken din via offisielle numre hvis du får en henvendelse du mistenker ikke er legitim
 • De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre. Sjekk med din leverandør
 • Bruk et passordhvelv som både genererer kompliserte og lagrer passordene dine
 • Bruk alltid tofaktorautentisering der det er mulig
 • Benytt deg av en trygghetstjeneste som for eksempel Telia Trygg

Emner

Kategorier


--

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil.

Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her.

Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt.

Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, MyCall og Phonero.

Vi er Telia. Norges største utfordrer.

Kontakter

Ellen C. Scheen

Ellen C. Scheen

Informasjonssjef +47 465 00 000

Relatert innhold

Vi er Telia – Norges største utfordrer

Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett og mobil. Vi er Norges største utfordrer og våre om lag 2 300 dyktige medarbeidere jobber hver dag for å utfordre hvordan ting kan gjøres bedre for å forenkle hverdagen til bedrifter, for samfunnet og for menneskene som bor her. Gjennom våre produkter og tjenester utgjør vi navet i det digitale økosystemet i Norge, og vi gir våre kunder tilgang til det som er viktig for dem, på deres vilkår, gjennom hele døgnet – året rundt. Telia Norge er en del av Nordens største telekomselskap, Telia Company. Vi har merkevarene Telia, OneCall, Mycall og Phonero.

Telia Norge
Lørenfaret 1A
0585 OSLO
Norge